DL: Pokritje velodroma kot zgodba o jari kači

22.6.2016 | 14:20

Velodrom v Češči vasi je bil zgrajen leta 1996 za izvedbo svetovnega mladinskega prvenstva v kolesarstvu. (Foto: M. Ž.)

Velodrom v Češči vasi je bil zgrajen leta 1996 za izvedbo svetovnega mladinskega prvenstva v kolesarstvu. (Foto: M. Ž.)

Mario Mohorovič, predsednik AK Krka (Foto: M. Ž.)

Mario Mohorovič, predsednik AK Krka (Foto: M. Ž.)

Potem ko je lani že kazalo, da bo velodrom v Češči vasi, ki bo letos star že dve desetletji, končno dočakal lepše čase in z njim tudi novomeški šport, se je zaradi denarja znova ustavilo. Atletska in kolesarska zveza sta si za pokritje lesenega dirkališča in ureditev 200-metrske krožne atletske steze, s čimer bi v Češči vasi nastal nacionalni olimpijski vadbeni center za kolesarstvo in atletiko, obetali 680 tisoč evrov. To je bil le manjši del potrebnega denarja, ki pa ga potem v državnem proračunu ni bilo. Gradbeno dovoljenje, ki je bilo pridobljeno decembra leta 2010, je poteklo konec lanskega leta.

Po pojasnilu kabineta novomeškega župana se občina vseskozi ukvarja s projektom velodroma, vendar je pred vsakršno naložbo najprej treba prestaviti primarni plinovod. Kot so dejali, je odločitev o izbiri izvajalca že pravnomočna, vrednost prestavitve pa znaša okoli 70 tisoč evrov in bo izvedena v prihodnjih mesecih. Pripravili so tudi idejni projekt, na podlagi katerega so ocenili tri različne obsege naložbe v velodrom. »Trenutno se tudi intenzivno iščejo viri financiranja in usklajujejo tehnologije ter vadbene površine,« so še dejali na občini. Pri pridobivanju denarja in vseh ostalih aktivnostih pa po svojih najboljših močeh sodelujeta tudi Kolesarski klub Adria Mobil in Atletski klub Krka.

NI POGOJEV, NI REZULTATA

V novomeškem atletskem klubu se zimskih sezon ne veselijo, saj vedo, da bodo njihovi atleti v primerjavi s kolegi iz drugih klubov, ki imajo atletsko dvorano za treninge, znova v podrejenem položaju. »V resno in sistematično delo z mladimi vlagamo veliko energije. V organizirano klubsko vadbo je letos vključenih kar 455 vadečih v kategorijah cicibanov, pionirjev in mladincev, s čimer smo glede na finančne zmožnosti kluba prišli do skrajnih meja. Tu izstopajo tudi stroški za zimski trening. Lani so znašali 6.570 evrov, od tega smo za najem telovadnic po Novem mestu, v Trebnjem in Šmarjeti, kjer gostujejo mlajše selekcije, dali 2.920 evrov, 1.170 evrov je šlo za gostovanje v Ljubljani, za prevoze najboljših atletov na treninge v Ljubljano, Celje in Zagreb pa 2.480 evrov,« je povzel predsednik kluba Mario Mohorovič.

Del mladih atletov in članov pozimi, k sreči ta letos ni bila radodarna s snegom, trenira na stadionu Portoval. Če dežuje ali sneži, se ogrevajo kar v bližnji parkirni hiši, nato pa se stiskajo v majhnih vadbenih prostorih v stavbi na stadionu. Mlajši, ki vadijo po telovadnicah, so sicer pod streho, a zaradi prostorske omejitve ne morejo opraviti pravih treningov teka, nekaj mesecev tudi ne stopijo v startne bloke, v daljino ne skačejo v pesek ipd. »Pogojem treninga so primerni tudi rezultati na dvoranskih prvenstvih. Ko se treningi spomladi preselijo na prosto, se že po mesecu oziroma raje dveh pokaže bistveno drugačna slika, a je žal zimska sezona takšna, kot je,« je dejal Mohorovič. Kljub vsemu je bila lanska poletna sezona po osvojenih medaljah na ekipnih prvenstvih Slovenije ena najbolj uspešnih glede ekipnih uvrstitev v zgodovini kluba,« je še poudaril Mohorovič.

NA VELODROM LE V SUHEM

S pokritjem velodroma bi veliko pridobila tudi KK Adria Mobil in celotno slovensko kolesarstvo, saj ga lahko trenutno uporabljajo samo v lepem vremenu. »Težava je v tem, da je mednarodna kolesarska zveza postavila vsa velika tekmovanja v zimsko obdobje, ko pri nas ni mogoče trenirati ali organizirati tekmovanj. Zato se na vrhunskem nivoju, razen pri mladincih, ki imajo tekmovanja poleti, nihče v Sloveniji ne ukvarja z dvanajstimi disciplinami v moški in ženski konkurenci, ki so vse del olimpijskega programa. Če bi za to imeli izpolnjene pogoje, bi se v naslednjih olimpijskih ciklusih kakšen novomeški kolesar gotovo uvrstil na olimpijado. Poleg tega bi lahko v zimskem obdobju več treningov naredili doma. Stezo bi prek zime ne nazadnje lahko uporabljali tudi rekreativni kolesarji,« je izpostavil Bogdan Fink, direktor novomeškega kolesarskega kluba.

Razlogov za pokritje velodroma je več kot dovolj, sta tudi volja in moralna podpora na vseh straneh, a kaj ko se vse začne in ustavi pri denarju.

Članek je bil objavljen v 11. številki Dolenjskega lista 17. marca 2016

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava