90 let turizma: Dan doživetij v Županovi jami- PRESTAVLJENO Grosuplje

4.6.2016 | 13:00

Spoštovani,

Vreme in vremenska napoved nam močno nagajtaa, deževne plohe bodo očitno vztrajale vsaj do nedelje.

Zato prireditev Dan doživetij pri Županovi jami , ki bo potekala na prostem, v gozdu, prestavljamo za en teden, na soboto, 11. junija.

Ste se v kraško jamo že spustili po vrvi, kot pravi jamarji? Vas zanima, kakšna pravljična doživetja skriva dolenjski gozd? Ste se že preizkusili v spretnosti streljanja z lokom? Zmorete postaviti zavetje za preživetje v naravi, kot so to znali v starih časih?

V soboto, 4. junija 2016 od 13. ure naprej pri Županovi jami pripravljamo adrenalinsko obarvano popoldne. Vrsta zanimivih dejavnosti se bo odvijala na prostoru pred vhodom v jamo in v senci gozda.

Preizkusili se boste lahko v plezanju po naravni skalni steni, streljali boste s športnim lokom, se udeležili tematskih ustvarjalnih delavnic. S pomočjo skrivnostih Podlomarjev boste raziskovali zanimivo okolico in iskali pravljice v gozdu. Naučili se boste postaviti zavetje in zakuriti ogenj na starodaven način. Gotovo bo kje še kakšno presenečenje. Dejavnosti so primerne za vse starostne skupine, potekale bodo pod budnim očesom izkušenih moderatorjev.

Posebej za to priložnost pa bo mogoče v Županovo jamo vstopiti skozi Stari vhod, to je 10 m globoko brezno, ki vodi naravnost v osrčje kraškega podzemlja, na mestu, kjer so v jamo vstopili njeni prvi raziskovalci pred natanko 90 leti. In da, s krajšim kulturnim programom se bomo spomnili tudi te obletnice! Za varen spust bodo poskrbeli izkušeni jamarji Jamarskega kluba Novo mesto.

Sledi ogled Županove jame z vodnikom. Obiskali boste sedem podzemeljskih dvoran, spoznali nastanek kraških pojavov in občudovali bleščeče kapnike najlepše turistično urejene jame na Dolenjskem krasu.

Posebna priložnost: redna vstopnina (8 EUR odrasli, 6 EUR otroci) na Dan doživetij vključuje tudi spust v jamo, vse dejavnosti pred jamo pa so brezplačne. Obisk jame bo možen tudi po običajni poti.

Županova jama leži 8 km JV od Grosuplja v smeri proti Turjaku, v bližini glavne ceste. Za obisk jame, ki je električno razsvetljena, 600 m dolga turistična pot pa je utrjena in zavarovana z ograjo, priporočamo pohodno obutev in primerna oblačila. Temperatura v jami je 10 °C.

V sodelovanju s Turističnim društvom Št. Jurij bo možen tudi ogled bližnjega Tabora, srednjeveške cerkvice z odlično ohranjenim obrambnim obzidjem.

Priporočamo se za objavo v vašem mediju, veseli pa bomo tudi vašega obiska!