DL: Garažna razprodaja - za rabljene, še uporabne stvari

31.5.2016 | 14:20

Alji Zupan in Elvisu Šketu se je porodila zamisel o garažnih razprodajah.

Alji Zupan in Elvisu Šketu se je porodila zamisel o garažnih razprodajah.

Prvo garažno razprodajo sta pripravila že januarja.

Prvo garažno razprodajo sta pripravila že januarja.

Čez sedem let vse prav pride, radi pravimo, a pogosto se zgodi, da različne stvari le kopičimo in jih nikoli več ne uporabimo, zato v najboljšem primeru končajo na odlagališču. Podobno sta ugotavljala tudi Alja Zupan in Elvis Šket, ki sta se raje odločila, da v Trebnjem pripravita garažno razprodajo.

»Že nekaj časa sva razmišljala, kako se znebiti stvari, ki jih ne bova več potrebovala. Bila sva že na ljubljanskem bolšjem sejmu, raziskovala sva tudi spletne strani, potem pa se je porodila zamisel, ki jo poznamo s televizijskih programov, da bi pripravila garažno razprodajo,« pripoveduje Zupanova. Kot pravi, tovrstne dogodke ponekod v Sloveniji že poznajo, zakaj jih ne bi torej pripravila tudi v Trebnjem, sta se spraševala.

Prvo garažno razprodajo sta organizirala že januarja, ko so se jima pridružili še trije drugi razstavljavci, ki so ponudili različne stvari, od oblačil in obutve do tehnike, knjig in igrač. Največ zanimanja je bilo za tehniko, razlaga Zupanova, dobiti je bilo mogoče podaljške, polnilce, telefone, DVD-je in številne druge izdelke. Tudi obiskovalcev – prišle so različne generacije – se je nabralo lepo število. »Za prvič sva zadovoljna,« še pravi.

OSEBNE PREDMETE LAHKO PRODAJO ALI PODARIJO

Tačas se že neizbežno približujejo tudi spomladanska čiščenja, ko se bodo zagotovo našle stvari, na katere smo morda že pozabili, a bi nekomu drugemu prišle še kako prav. Priložnost za to bo že v soboto, ko bodo v trebanjski dvorani Stik ponovno gostili garažno razprodajo. Kot pravi Zupanova, se jim lahko ponudniki ob predhodni prijavi pridružijo brezplačno, prinesejo pa lahko katere koli osebne rabljene predmete, saj so obiskovalci tisti, ki presodijo, ali je izdelek še primeren za nadaljnjo uporabo in ali je zanj vredno odšteti postavljeno ceno. »Lahko prinesejo tudi stvari, ki bi jih podarili, ker jih ne želijo vreči v smeti,« dodaja. Zupanova in Šket namreč sodelujeta tudi s trebanjskim centrom ponovne uporabe, kjer podarjene izdelke očistijo, predelajo in pripravijo za prodajo.

Dvorano Stik jim je trebanjska občina omogočila brezplačno, Zupanova in Šket pa si želita, da bi tovrstne razprodaje pripravljali vsake tri tedne. »Tako vse le ne bo končalo na smetišču,« meni. Kateremu od obiskovalcev se morda ob tem porodi še zamisel, kako rabljene stvari predelati in spremeniti ter jim vdahniti novo uporabo.

Tudi izmenjava zamisli je namreč eden od namenov tovrstnih dogodkov, pravi Zupanova, ki si še želi, da bi garažne razprodaje postale družaben dogodek, na katerem bi se povezovali ljudje različnih generacij.

Članek je bil objavljen v 8. številki Dolenjskega lista 25. februarja 2016

Joži Sinur, fotografije: osebni arhiv

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava