Alternativni večer: Tomo Križnar, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

31.5.2016 | 19:00

Obiskal nas bo Tomo Križnar, neustrašni in neutrudni borec za človekove pravice prebivalcev Nubskih gora. Dogodek pripravljamo v sodelovanju z Društvom Bober – okoljskim gibanjem Dolenjske.

Bobrovi večeri v ciklu ozaveščanja prebivalstva o okolju in zdravju , ki jih v sodelovanju z Knjižnico Mirana Jarca v Novem mestu izvaja Društvo Bober- Okoljsko gibanje Dolenjska.

Datum in ura: torek , 31. 05. 2016, ob 19.00 uri

Lokacija: Trdinova čitalnica Knjižnice Mirana Jarca v Novem mestu

Predavanje TOMO KRIŽNAR "TISTI KI NE BEŽIJO."

V času, ko se tudi v Evropi soočamo s stotisoči beguncev in smo končno tudi mi začutili da svet kot smo ga poznali pri nas v coni udobja in navidezne varnosti poka po vseh šivih in se začenjamo zavedati, da nič ne bo več kot je bilo - se v spopadih različnih fundamentalizmov (od religioznih krščanskih in muslimanskih do neoliberalnega fundamentalizma) in vseh različnih poslov povezanih z njimi daleč od oči in ušes globalnih medijov v "srcu teme" na življenje in smrt borijo za golo preživetje najbolj nedolžni staroselci na Zemlji.

To so tisti, ki ne bežijo, ker so preveč navezani na svojo zemljo, ki jim je sveta ne samo zato ker v njej trohnijo kosti njihovih in naših skupnih junaških prednikov, ampak tudi zato ker so v njenih naravnih karakteristikah zapisane tudi vse legende, tabuji in moralne vrednote, ki jih domačini ne morejo odnesti s seboj v begunstvo podobno kot mi ostali bolj urbani lahko odnesemo s seboj Sveto pismo, Koran ali, Talmud. Ne moremo jih srečati v begunskih taboriščih v Evropi niti v Afriki. Če se hočeš učiti od njih moraš k njim.

Z ženo Bojano Pivk Križnar se je Tomo Križnar pred kratkim vrnil s snemanja novega dokumentarnega filma med Turkanami v Keniji. Toposami v Republiki Južni Sudan, Nubami v Sudanu in drugimi "tistimi ,ki ne bežijo", S slikami in video posnetki vam bosta poskušala pokazati žrtve iz različnih staroselskih kultur (od miroljubnih do skrajno agresivnih ), ki jih vse človeštvo skupaj žrtvujemo na žrtveniku planeta v Afriki. Predstavila bosta kaj počneta za zaščito korenin in semen človeštva in hkrati v zaščito vseh nas še občutljivih iz vrste homo sapiens, ki se v času ko cena sužnjem pada, nočemo spremeniti v stroje..

Na koncu predavanja boste lahko njuna prizadevanja podprli z donacijo. S tem boste boste podprli postprodukcijo filma in sporočila, ki ga skušata poslati v svet. Hvala že vnaprej.