DL: Adrenalinski grad in antični park

29.5.2016 | 11:05

Spodnji grad v Brestanici bi že letos lahko začel kazati lepšo podobo. (Foto: B. B.)

Spodnji grad v Brestanici bi že letos lahko začel kazati lepšo podobo. (Foto: B. B.)

Spodnji grad v Brestanici, ki že dolgo časa kaže klavrno podobo, bo predvidoma še letos začel dobivati novo podobo in vsebino, vse bolj otipljivi pa so tudi načrti za vzpostavitev arheološkega parka na Drnovem. Dvorec pod mogočnim Rajhenburgom ob izlivu Brestanice v Savo je krški občinski svet pred tedni razglasil za kulturni spomenik lokalnega pomena, kar je bilo potrebno za prijavo na razpis, s katerim namerava občina pridobiti sredstva za ureditev notranjosti gradu. Kot nam je povedala Bernardka Zorko z občinskega oddelka za družbene dejavnosti, gredo načrti v smer, da bi notranjost gradu preuredili v doživljajski prostor, v katerem bi predstavili zgodbo dveh bratov, ki sta nekoč živela v spodnjem in zgornjem gradu, vse skupaj pa bi umestili v adrenalinski labirint, t. i. escape room (soba pobega) …

Rok za prijavo na razpis se izteče v začetku marca, in če bo šlo vse po načrtih, bodo 150.000 do 200.000 evrov vredna dela za ureditev notranjosti začeli še letos. Tak poseg ni problematičen, saj je spomeniško zaščitena le lupina gradu, pojasnjuje Zorkova.

Z urejanjem notranjosti bo morala steči tudi prenova zunanjosti, fasade, okenskih lin in strehe, a na občini po besedah Zorkove virov za ta poseg še nimajo zagotovljenih. Občina je sicer lastnica starejšega, stolpastega dela gradu (ob cesti), mlajši del, t. i. prizidek, pa je v zasebni lasti tamkajšnjih stanovalcev. Občina si sicer želi, da bi se v projekt oživljanja gradu vključili tudi zasebniki in lokalna društva, da bi lahko objekt po prenovi zaživel sam.

Na pol poti do kulturnega spomenika lokalnega pomena pa je tudi območje nekdanjega rimskega mesta Neviodunum na območju današnjega Drnovega. Občinski svet je v začetku februarja opravil prvo obravnavo predloga, prejšnji teden pa je bila opravljena še javna obravnava.

Kot nam je povedala Zorkova, so mnogi domačini z Drnovega z razglasitvijo nezadovoljni, a poudariti velja, da varstveni režim na dotičnih parcelah velja že sedaj in da se z razglasitvijo območja za kulturni spomenik lokalnega pomena v resnici ne spreminja kaj dosti. »Gre za kmetijske površine, pod katerimi so najverjetneje ostanki rimske naselbine, kjer pozidava ni dovoljena. To velja že sedaj,« pravi Bernardka Zorko in dodaja, da posamezne skupine krajanov v arheološki dediščini kraja vendarle vidijo priložnost turističnega in drugega razvoja.

Razvoj arheološkega parka na občini v resnici pogojujejo s sodelovanjem krajevne skupnosti. Ureditev je predvidena v več fazah, in sicer bi na mestu, kjer so kamniti ostanki rimskega mesta, postavili informacijske table, uredili poti, osvetlitev in zasadili zelenje, postavili pa bi tudi manjši montažni informacijski objekt. Na bližnjih Bregah je predviden doživljajski park z rekonstrukcijo naselbine oz. stavb in prikazom življenja v rimskem času.

Kot je še dejala Zorkova, namerava občina v prihodnosti od lastnikov odkupiti zemljišča, ki ležijo na območju bodočega parka. Cenik za odkup je pripravljen, zdaj pa občino čakajo pogajanja z lastniki.

Članek je bil objavljen v 7. številki Dolenjskega lista 18. februarja 2016

Boris Blaić

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

29.5.2016+1     + (1)     – (0)     Oceni posavec 

Posebno je potrebna obnova skarpe za cesto v smeri Blance ki se rusi na cesto ,danes lezal veliki kamen pol metra na cesti iz smeri Blanca,cesta bila lani na novo asfaltirana,skarpa pa od gradu v dolzini cca 20 m ze desetletja v zalostnem stanju in nic se ne zgane ,gdo je odgovoren za to sramoto in gdaj bo to urejeno-sanirano se ena sramotna tocka za Krsko obcino Kskupnost Brestanica ali drzavo-kulturna dediscina !!!!!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava