Ekskurzija v Celovec

26.5.2016 | 10:40

Ekskurzija v Celovec
Ekskurzija v Celovec

Za učence OŠ Stopiče, ki se učijo nemščino, smo skupaj z OŠ Drska 12. maja 2016 organizirali ekskurzijo v sosednjo Avstrijo. V avstrijsko Koroško (Kärnten) smo se spustili z gorskega prelaza Vršič. Vodička nam je spotoma opisovala Avstrijo, ki ima zelo lepo urejena naselja, se ukvarja s turizmom in veliko storijo za utišanje hrupa.

Pred ogledom Minimundusa smo se glede na želje ogledali ali živalski vrt plazilcev ali planetarij. Oboje je bilo zelo zanimivo. Nato je sledil ogled sveta v malem, torej Minimundusa, kjer lahko vidimo zanimivosti sveta v pomanjšanem merilu. Večina tega so znamenite stavbe; med njimi tudi slovenska Plečnikova Narodna in univerzitetna knjižnica ter blejski grad in otok. Poleg parka smo si lahko ogledali in poskusili še razne predstavitve in animacije: »vožnjo« z vlakom, avionom in starim avtomobilom, kjer se skozi okna vidi takšna okolica, kot če bi se zares vozili. S pritiskom na gumbe smo doživljali različne dežele, ptice iz različnih kontinentov, zvezdna vrata… Skratka, uživali smo!

Okrepčani po obisku McDonald'sa smo se odpravili na ogled mesta Celovec. Videli smo mestno hišo, Stari in Novi trg, kip Marije Terezije, zmajev vodnjak, vrbskega palčka in še veliko drugih zanimivosti. Le malo časa smo imeli za »Stadtbummel« - pohajkovanje po mestu.

Sledila je panoramska vožnja ob največjem avstrijskem jezeru – ob Vrbskem jezeru – proti Gosposvetskemu polju. Tu, v zibelki slovenstva, v naši pradomovini, ki je zdaj sicer izven slovenskih meja, smo si ogledali prestol, kjer so ustoličevali karantasnske kneze.

Domov smo se vrnili skozi karavanški predor ter zadovoljni srečno prispeli domov. In moram pohvaliti učence: pridni ste bili!

Drugo leto pa Salzburg?

Učiteljica nemškega jezika: Jelka Močnik

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

26.5.2016Oceni metka 

lepo gospa učiteljica kot ste skromno napisala priporočam za drugič še obisk hiše Mohorjeve družbe , kjer bi se otroci srecali z Slovenci iz Koroške , tudi obisk slovenske srednje šole in srečanje bi bilo zanimivo

26.5.2016Oceni mlada 

Ne razumem, da ste šli v Avstrijo čez prelaz Vršič. Je to mogoče napaka?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava