Lahkih nog naokrog po zeleni prestolnici Evrope

25.5.2016 | 10:40

Lahkih nog naokrog po zeleni prestolnici Evrope
Lahkih nog naokrog po zeleni prestolnici Evrope
Lahkih nog naokrog po zeleni prestolnici Evrope

Bralni krožek za odrasle je v Knjižnici Brežice med septembrom 2015 in majem 2016 potekal že peto leto zapored. Tema letošnjih bralno-pogovornih druženj, ki so praviloma potekala vsako prvo in tretjo sredo v mesecu, je bila Pisani arabski svet. Pisani kot množica različnih barv, pokrajin, narodov, zgodb in usod ter pisani kot glagol pisati oziroma zapisati – torej literarna dela in ustvarjalci s tega območja.

Krožek je namenjen ljubiteljem branja. Udeleženci širijo meje svojega uma in aktivno preživljajo prosti čas. To je prostovoljna oblika širjenja dobre knjige oziroma če se izrazim kar v množini – dobrih knjig. Dobrodošel je prav vsak – kot aktiven ustvarjalec ali zgolj poslušalec. Krožek je odprtega tipa, kjer smo celota, znotraj katere so združeni različni okusi in mnenja. Vse to počnemo zato, ker nam je skupaj lepo.

Četudi pesem pravi »ne čakaj pomladi, ne čakaj na maj«, smo krožkarji počakali prav slednja. Na mednarodni muzejski dan 18. maja smo se posamezni člani bralnega krožka za odrasle sprehodili po prestolnici. V živahnem mestnem vrvežu nas je pot lahkih nog naokrog vodila po ljubljanskih ulicah. Najprej smo zavili v Moderno galerijo, kjer smo si pod prijetnim vodstvom Tjaše Kocjan ogledali razstavo 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi. Razstava se pričenja z vstopom likovnega modernizma v slovenski prostor, konča pa se z desetdnevno vojno v času osamosvojitve Slovenije. Razstava del iz zbirke v Moderni galeriji se kronološko in do neke mere tudi vsebinsko nadaljuje z razstavo Muzeja sodobne umetnosti na Metelkovi. Sklenili smo, da si bomo slednjo morda ogledali na katerem izmed prihodnjih potepanj.

Pot nas je nato vodila k sosedi – v Narodno galerijo Ljubljana –, kjer smo se sprehodili po veličastnih sobanah in rdeči preprogi ter se pred Robovim vodnjakom razvajali s čajem, kavico in klepetom.

Napotili smo se še v osrčje starega mestnega jedra, kjer se vije reka sedmih imen – Ljubljanica. Potešili smo lakoto, prisluhnili drug drugemu in že začeli pripravljati »rdečo nit« bralno-pogovornih druženj prihodnje sezone. O tem in še marsičem se je pogovor vrtel tudi med vožnjo proti domu. Prijatelji knjig smo skupaj preživeli zares prijeten dan. O slednjem pričajo tudi fotografije, ki jih je posnela Andreja Ogorevc.

V sezoni 2016/2017 se nam pridružite tudi vi. Začnemo jeseni, ko bomo še naprej udejanjali besede Andreja Rozmana Roze, ki pravi: »Pogovarjanje je bližina in toplina. S pogovarjanjem smo družina in skupina. S pogovarjanjem se človek prepleta. S pogovarjanjem smo mreža tudi zunaj interneta.«

Mateja Kus, Knjižnica Brežice
foto: Andreja Ogorevc, članica bralnega krožka

Galerija

_t (01)
_t (02)
_t (03)
_t (04)
_t (05)
_t (06)
_t (07)
_t (08)
_t (09)
_t (10)
_t (11)
_t (12)
_t (13)
_t (14)
_t

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava