Evropsko prvenstvo v raftu - ostaja dober občutek

23.5.2016 | 12:35

Evropsko prvenstvo v raftu - ostaja dober občutek
Evropsko prvenstvo v raftu - ostaja dober občutek

Navdušen nad dogajanjem na evropskem prvenstvu v raftingu na Savi in Krki sem se odločil, da tudi sam dodam svoja videnja dogodka. Vi pa ga objavite za vaše bralce, saj so dogodku osrednji mediji namenili malo ali nič prostora, časa ...

V minulem tednu je potekalo na reki Savi, v Tacnu, in na reki Krki, evropsko prvenstvo v raftingu, ki so ga organizirali Občina Straža, Slovenska rafting zveza in domači Klub Gimpex iz Straže. Že na otvoritvi, v ponedeljek, 16. maja, v Športnem parku Breza pri Straži, je gledalec lahko občutil in doživel tisti prihajajoči andrenalin dobro organizirane športne prireditve. Lep kulturni nastop, predstavitev vseh šestnajstih držav s triinšestdesetimi ekipami nastopajočih, s predstavitvijo sponzorjev, pesmijo zbora, glasbenikov, in spet glas povezovalca, pa pozdrav osnovnošolcev v jeziku nastopajoče države, je pričaral enkratno vzdušje. Mlade Danke, pa Rusinje … so plesale v ritmih dobro izbranih svetovno znanih komadov zabavnih melodij.

Tekme so se začele v narasli, zahtevni stezi v Tacnu, na Savi. Vsi pravijo, da je bilo težko, vendar lepo, športno. Gledalcev se ni trlo toliko kot ob vožnjah kajakašev in kanuistov, vendar je bilo ljubiteljev in poznavalcev raftinga veliko. Res je, da rafting ni še olimpijski šport, je pa garanje in andrenalin brzic, hitrih reagiranj, ko čoln voda suče, ga dviguje in v padcih preko jezov pričara vsakemu nastopajočemu neizmeren užitek zmage nad razpenjeno vodo, ki preti in se bori proti vsakemu zavesljaju. Zares je to pravi boj čolna, posadke štirih tekmovalcev s kamni, vejami, drevesi, jezovi in vsem, kar se postavlja pred tekmovalci na progi.

Petkov in sobotni spust na reki Krki od Zagradca do Šmihela pri Žužemberku je vsem nastopajočim, spremljevalcem, sodnikom in mnogim gledalcem pričaral vso lepoto tega še neodkritega turističnega bisera. Res je, da je obilje padavin dvignil nivo reke, napolnil številne tolmune, prekril zahrbtne skale v koritu reka, je pa v mnogem naredil reko hitro, grozečo. Dobre pol ure so se tekmovalci utrujali na tem odseku. Ni bilo lahko, so porekli utrujeni na cilju. Lepota pa, ja vaša dežela je zares obdana z lepoto, ki jo narava podeljuje le enkrat. Srečni ste lahko v taki deželi. In zdaj je prišla do izraza odločitev hrabrih iz organizacijskega odbora – prvenstvo organiziramo, če bo spust na Krki in ne na Soči. Bil je, kar dva dni, pa še ekshibicijski zaključek na Krki v Straži. Kaj bi želeli še lepšega? Promocija Krke, turizma, domačih dobrot straških kmetic in vinogradnikov, domačih harmonikarjev, je kar vabil vsak večer v Športni park Breza na svečano podelitev medalj, osvojenih ta dan.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je že vedel, da si tak organizator zasluži njegovo pokroviteljstvo, saj je rafting v smislu varstva in zaščite zelo pomemben šport.

Zastor evropskega prvenstva je padel. Ostal bo dober, predober občutek, da je vse tako dobro teklo, bilo organizirano. Vsi so stopili skupaj; občani obeh občin, sponzorji, gasilci, slovenska vojska, gostinci in prijazni ljudje, ki so prostovoljno pomagali, da je bil ta, v naših medijih prezrt dogodek, tako veličasten.

Tudi športni uspeh je bil velik. Štiri medalje, boj do konca z močno ekipo Rusije, za skupnega zmagovalca. Biti prvi ali drugi – saj je vendar šlo za evropsko prvenstvo v raftingu.

Slike vam bodo le delno pričarale boj deklet in fantov, žena in mož, veteranov v boju z brzicami, jezovi žag in mlinov na lepotici Krki, tekoči v koritu obdanih z gozdovi.

Tekst in foto: Jože Pečnik

Galerija

_p (1)
_p (2)
_p (3)
_p (4)
_p (5)
_p (6)
_p (7)
_p (8)
_p

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

24.5.2016+1     + (1)     – (0)     Oceni občan 

prekrasen članek, bravo Stražani, tako športniki kot organizatorji

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava