DL: Blazinice tolažbe - Nosijo iskreno sporočilo o prijateljstvu

21.5.2016 | 13:00

Blazinice tolažbe vsak prvi četrtek v mesecu nastajajo v Knjižnici  Mirana Jarca Novo mesto. Tam gonilna sila projekta Stanislava Zupanc  (druga z leve) uči šivanja v tehniki patchwork, pogosto je z njo tudi  sin Nik (prvi z leve). Ne le blazinice, tudi tople misli in zavest, da  so med nami otroci, ki jih je doletelo nekaj slabega, vežejo vse tiste,  ki sodelujejo v tem projektu.

Blazinice tolažbe vsak prvi četrtek v mesecu nastajajo v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto. Tam gonilna sila projekta Stanislava Zupanc (druga z leve) uči šivanja v tehniki patchwork, pogosto je z njo tudi sin Nik (prvi z leve). Ne le blazinice, tudi tople misli in zavest, da so med nami otroci, ki jih je doletelo nekaj slabega, vežejo vse tiste, ki sodelujejo v tem projektu.

Prometne nesreče, nasilje v družini in drugi neprijetni dogodki, ki jih obravnava policija, so stresni za vsakogar, ki se je prisiljen soočiti se z njimi. Da bi otroci ob tovrstnih izkušnjah lažje prenesli stisko, jim policisti zadnji dve leti izročajo pisane blazine, ki nastajajo pod spretnimi prsti policistk in prostovoljcev.

Blazinice tolažbe, kakor se jim reče, po eni strani simbolizirajo pozitivno vez otrok s policijo, hkrati so v kritičnih trenutkih najmlajšim v tolažbo in preusmerijo njihovo pozornost.

»Doslej smo sešili okoli 200 blazinic, za katere smo pridobili tudi certifikat CE za igrače. Težko bi povedala, koliko točno smo jih razdelili, verjetno jih je vsaka policijska postaja naše policijske uprave kakšnih pet. Vsekakor upam, da jih bo treba čim manj,« je povedala pobudnica projekta Stanislava Zupanc, s katero smo se srečali v polni pravljični sobi novomeške knjižnice Mirana Jarca, v kateri vsak prvi četrtek v mesecu najmlajši in njihovi starši prihajajo šivat blazinice tolažbe.

Te so hkrati blazinice upanja, pozitivnih misli in prijateljstva. Nastajajo tudi po domovih policistk, šolah, ki se odločijo sodelovati v projektu. Vsaka blazinica je sestavljena iz 14 manjših kosov blaga, ki jih veže okoli dva tisoč šivov. »Gre za enostavne šive, to lahko dela vsakdo. Naše policistke pravijo, da jih to delo sprošča, čeprav so bile mnoge od njih na začetku skeptične, mislile so, da jim ne bo šlo,« je povedala Zupančeva, mati treh otrok, ki je tokrat v knjižnico pripeljala tudi 12-letnega sina Nika. Dober pomočnik je bil, najmlajšim je pomagal polniti blazinice, pokazal jim je tudi, kako se ravna s šivanko.

Ob začetku projekta je bila Zupančeva policistka na Policijski postaji Dolenjske Toplice, prav ona je bila tista, ki je izročila prvo blazinico. »V Soteski se je zgodila prometna nesreča, v kateri je bila udeležena deklica. Ob našem prihodu je bila zelo prestrašena in jo je blazina pomirila,« se spominja sogovornica, ki zdaj ne dela več na terenu, temveč je na policijski upravi zadolžena za informatiko.

Članek je bil objavljen v 6. številki Dolenjskega lista 11. februarja 2016

Besedilo in fotografija: Janja Ambrožič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava