DL: Nada in njena pletenica - Občutek je ni pustil na cedilu

21.5.2016 | 15:50

Največ pletenic je bilo v obliki srca, veliko pogledov številnih obiskovalcev pa je pritegnila tudi pletenica v obliki križa. (Foto: R. Nose)

Največ pletenic je bilo v obliki srca, veliko pogledov številnih obiskovalcev pa je pritegnila tudi pletenica v obliki križa. (Foto: R. Nose)

Zmagovalni pletenici. Najboljšo je spekla Nada Lunder (levo), drugo  mesto pa je osvojila Štefka Vidic. Obema sta čestitali tudi predsednica  Zveze kmetic Slovenije Irena Ule (skrajno levo) in državna sekretarka na  ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Tanja Strniša.  (Foto: R . Nose)

Zmagovalni pletenici. Najboljšo je spekla Nada Lunder (levo), drugo mesto pa je osvojila Štefka Vidic. Obema sta čestitali tudi predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule (skrajno levo) in državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Tanja Strniša. (Foto: R . Nose)

»Speci se tako lepa, kot sem te postavila v pečico«, si je zaželela Nada Lunder z Vidma v občini Dobrepolje, preden je prekrižala svojo pletenico in jo pustila, da se dobro zapeče. Kdove, morda je tudi to malo pomagalo, da je na državnem ocenjevanju pletenic v Prečni osvojila prvo mesto, kar je bilo zanjo veliko presenečenje.

»Resnično nisem pričakovala takšnega rezultata. Sem pa po tihem upala, da bi osvojila zlato medaljo,« je po razglasitvi rezultatov skromno dejala Nada, ki je tretjič sodelovala na tovrstni razstavi, čeprav pletenice peče, že odkar je upokojena, to je 15 let. Kakšnega posebnega recepta, kako pripraviti tako dobro pletenico, nima, vedno dela po občutku, saj sestavin, ki jih uporabi, nikoli ne tehta, temveč jih dodaja, kot sama pravi, »malo na uč«. »Delati pa moraš z ljubeznijo in v mirnem okolju,« je še pripomnila.

Na že sedmi državni razstavi, ki jo pripravljajo Zveza kmetic Slovenije, Društvo kmečkih žena Novo mesto, MO Novo mesto, Turistično društvo Straža in novomeški kmetijsko-gozdarski zavod, so si obiskovalci lahko ogledali skrbno pripravljene umetelno izdelane pletenice, ki so jih v ocenjevanje prinesle gospodinje z različnih koncev Slovenije, nekaj pa je bilo tudi moških. »Takšne pletenice, kot jih vidimo tukaj na razstavi, so plod znanja ter pridnih in spretnih rok,« je povedala predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule in dodala, da se s tem ohranja bogata dediščina našega podeželja. Ravno to je bil tudi glavni namen te razstave. »Želimo obujati tradicijo naših babic in na mlajše prenašati znanje, ki je skorajda že šlo v pozabo,« je povedala Štefka Vidic, predsednica Društva kmečkih žena Novo mesto. Po njenem mnenju je imela pletenica včasih večji pomen, kot ga ima danes. »To ni bil navaden kruh, temveč so ga imeli le za kakšna praznovanja in posebne dogodke, na primer rojstvo otroka. To je bil zdravilen kruh za izčrpano mamico po porodu. Danes je drugače, a še vedno je lahko pletenica za nekoga, ki ve, koliko truda je bilo vloženega, izjemno darilo,« je še dodala.

Tudi letos ocenjevalna komisija, ki je skrbno pregledala in ocenila 75 pletenic, ni imela lahkega dela. »Čedalje več je estetsko dovršenih izdelkov. Ocenjevali smo zunanji videz, to je obliko pletenice in barvo skorje, pozorni pa smo bili tudi na sredico, njen okus, prožnost, vonj, izgled in zahtevnost izdelave celotnega izdelka,« je dejala predsednica ocenjevalne komisije Valentina Žefran. Da bi bilo naslednje leto še več zlatih priznanj, Žefranova svetuje, naj gospodinje uporabijo okraske, ki niso umetni, temveč so užitni in brez umetnih barvil, da se jih lahko tudi poje.

Poleg 12 bronastih so podelili 25 srebrnih in kar 28 zlatih priznanj.

Članek je bil objavljen v 7. številki Dolenjskega lista 18. februarja 2016

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava