DL: Kdaj bo denar za črnomaljske "bisere"?

18.5.2016 | 14:50

Takšen pogled na Ajdovo zrno pozdravi obiskovalce Črnomlja ob vstopu v staro mestno jedro. (Foto: M. B.-J.)

Takšen pogled na Ajdovo zrno pozdravi obiskovalce Črnomlja ob vstopu v staro mestno jedro. (Foto: M. B.-J.)

Črnomaljski občinski svetnik Branislav Adlešič je že lansko pomlad opozoril na slabo stanje stopnišča, ki od glavne črnomaljske ulice vodi k OŠ Mirana Jarca. A se še do danes razmere niso bistveno spremenile. Stopnice pa so nevarne, saj manjkajo njeni deli. Z občinske uprave so odgovorili, da bodo stopnice uredili, če bo ostalo kaj denarja od drugih naložb, a to se očitno ni zgodilo. Stopnice uporabljajo učenci in občani, ko gredo v knjižnico in v športno dvorano. Svetnik je predlagal, da letos končno uredijo stopnice in jih tudi osvetlijo.

Vinko Kunič z občinske uprave je odgovoril, da jim za obnovo omenjenih stopnic v osnutkih občinskih proračunov za leti 2016 in 2017 ni uspelo zagotoviti potrebnega denarja. Na osnovi sanacije stopnic na Majer ocenjujejo, da bi obnova veljala vsaj 45.000 evrov. Bodo pa pripravili bolj natančen predračun sanacije, ki bo vključeval tudi javno razsvetljavo. Če bo v proračunski postavki za ureditev javne razsvetljave v občini zagotovljenega dovolj denarja za nujne razsvetljave, bodo predčasno uredili vsaj javno razsvetljavo ob stopnicah. Stopnice pa bo do temeljite sanacije lokalno sanirala Komunala Črnomelj, ki je redni vzdrževalec javnih površin.

A omenjene stopnice niso edine, ki motijo Črnomaljce. Velikokrat so opozorili na hišo v delu starega mestnega jedra, ki ga domačini poznajo kot Ajdovo zrno, ki stoji ob glavni cesti in grozi, da se bo zrušila sama vase. Še prej pa lahko kakšen del, ki bo padel z nje, poškoduje tudi mimovozeče ali mimoidoče. A ne le pred hišo, med Črnomaljci poznano kot Skubčeva, tudi pogled na dvorišče za njo ne zbuja ravno optimizma. Z mrežo, kakršno uporabljajo v gradbeništvu, so sicer preprečili dostop do zanemarjenega dvorišča, ne pa tudi pogleda nanj. Da bi zakrili sramoto, ki sicer ni občinska last, bi morali od podirajočega zida do podirajoče hiše postaviti vsaj visoko leseno ograjo.

Članek je bil objavljen v 7. številki Dolenjskega lista 18. februarja 2016

M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava