DL: Dijaku zagrozil, da ga bo ubil

16.5.2016 | 14:15

Primož Potokar

Primož Potokar

Dogajanje na novomeški avtobusni postaji bodo začele snemati nadzorne kamere. (Foto: J. A.)

Dogajanje na novomeški avtobusni postaji bodo začele snemati nadzorne kamere. (Foto: J. A.)

Dijaku na novomeški avtobusni postaji je Jasmin Kovačič vzel telefon in zvočnik, telefon je potem dal Primožu Potokarju, ta pa je ubogemu mladeniču prek sestre zagrozil, da ga bo ubil.

Avtobusna postaja Novo mesto je bila pred leti na slabem glasu. Bilo je splošno znano, da je kraj zanemarjen, večkrat se je znašel tudi v črni kroniki, najpogosteje zaradi nasilja. Danes je stanje bistveno boljše, a zgodba, ki je dobila epilog na novomeškem okrožnem sodišču, se je zgodila na valentinovo leta 2014.

Jasmin Kovačič je od dijaka, ki je tam čakal avtobus, zahteval telefon in zvočnik. Prestrašeni fant ga je ubogal, telefon pa je potem pristal v rokah Primoža Potokarja. Ker je dijak zadevo prijavil, je stekla preiskava, zadeva pa je prišla na sodišče.

Okrožni sodnik Boštjan Kovič je na predobravnalnem naroku Primožu Potokarju iz Lokev povedal, da je Kovačič svoje dejanje priznal, s čimer si je prislužil zaporno kazen. Potokar je sprva trdil, da nikomur ni grozil in da je nedolžen.

POGOJNA KAZEN

Sodnik ga je kljub temu soočil z izjavo oškodovančeve sestre, ki je v preiskavi povedala, da jo je slab teden po dogodku na avtobusni postaji klical Potokar. »Najprej me je vprašal, kako sem, nakar je rekel, da če moj brat ne bo umaknil obtožbe zaradi telefona in zvočnikov, ga bodo ubili. Potem je zvezo prekinil.«

Ko je 20-letni Potokar, ki živi od denarne socialne pomoči, slišal ponudbo tožilstva, da zaradi njegove doslej čiste preteklosti za kaznivi dejanji oviranja pravosodnih organov ter prikrivanja zahteva le pogojno obsodbo 13 mesecev zapora v preizkusni dobi štirih let, si je premislil. »Pogojno pa sprejmem. Krivdo priznam,« je bil jasen. Sodnik mu je izrekel natanko takšno kazen, kot jo je predlagala tožilka Renata Brodarič Trentelj.

NAMESTILI KAMERE

V zadnjih mesecih novomeški policisti skoraj ne dobivajo več prijav nasilja, ki bi se zgodilo na avtobusni postaji, k čemur je zagotovo pripomogla njihova dnevna prisotnost. Novomeška občina je tam namestila varnostne kamere, ki naj bi začele snemati 15. februarja, do tedaj mora občina z izvajalcem podpisati dve pogodbi, ena se nanaša na obdelavo osebnih podatkov, druga na vzdrževanje sistema. »Pričakujemo, da bodo kamere preventivno pripomogle k večji varnosti vseh, ki se dnevno zadržujejo na tem prostoru,« so sporočili iz kabineta župana Gregorja Macedonija.

Članek je bil objavljen v 6. številki Dolenjskega lista 11. februarja 2016

Janja Ambrožič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava