DL: Kako zajetne so ob. uprave - Notranje rezerve se vedno najdejo

15.5.2016 | 13:50

Jože Kapler (Foto: L. M.)

Jože Kapler (Foto: L. M.)

Škocjanska občina, ki šteje 3.260 prebivalcev, je samostojna občina že dobrih dvajset let, saj se je od nekdanje novomeške občine osamosvojila med prvimi, skupaj s šentjernejsko. V Škocjanu sta delo začela le dva zaposlena, župan in računovodkinja, z leti pa je število raslo. Kot pravi sedanji prvi mož občine Jože Kapler, je bilo največje število 14, danes pa imajo deset zaposlenih: poleg poklicnega župana, direktorice občinske uprave in pravnice ena delavka skrbi za računovodstvo in kadrovske zadeve, ena za finance, podjetništvo, izobraževanje in občinski svet, eden pokriva cestno gospodarstvo, komunalo, kanalizacijo, gasilstvo ter zaščito in reševanje, ena delavka urbanizem in razvoj ter okolje in prostor, ena področje kmetijstva in upravne zadeve, ena dela v tajništvu. Za preprosta komunalna dela skrbi komunalni delavec.

Kot pravi Kapler, ki občino vodi drugi mandat, od zaposlenih v občinski upravi pričakuje, da delajo dobro, strokovno in odgovorno do občanov, saj jih ti ne nazadnje tudi plačujejo. »Občinska uprava ni sama sebi namen. Res je, da je obveznosti vse več in da se moramo držati zakonodaje, a zato moramo biti do ljudi vseeno prijazni in dostopni. Pričakujem, da vsak na svojem področju razmišlja, kaj bi se dalo narediti še bolje,« meni župan in dodaja, da notranje rezerve vedno so. Odpuščanj ni bilo, nekaj se jih je v teh letih prezaposlilo ali pa so se upokojili.

Občinska uprava ima dobre delovne pogoje, saj so stavbo, kjer domujejo, leta 2014 celovito obnovili - šlo je za energetsko sanacijo in, kot se kaže, so prihranki pri ogrevanju 30-odstotni. Službenega avta nimajo, če pa bi se že kdaj odločali zanj, bi razmišljali o električnem.

Na škocjanski občini mnogim mladim domačinom omogočajo pripravništvo, v glavnem so to srednješolci, seveda predvsem bolj ekonomsko-upravnih smeri. »Do službe je danes težko in če je mogoče, da pri nas pridobijo prve delovne izkušnje in opravijo obvezno delovno prakso, smo veseli,« pravi župan Kapler.

Članek je bil objavljen v 6. številki Dolenjskega lista 11. februarja 2016

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava