DL: Rekorderka rjave pasme - petkrat boljša od povprečja

15.5.2016 | 16:40

Janez in Lepna sta dober par. (Foto: arhiv KGZ Novo mesto)

Janez in Lepna sta dober par. (Foto: arhiv KGZ Novo mesto)

Lepna je v svoji devetletni laktaciji dala skupaj 120.000 kg mleka, kar  je petkrat več od povprečja mlekaric rjave pasme. (Foto: arhiv KGZ Novo  mesto)

Lepna je v svoji devetletni laktaciji dala skupaj 120.000 kg mleka, kar je petkrat več od povprečja mlekaric rjave pasme. (Foto: arhiv KGZ Novo mesto)

»Čestitke kravi Lepni, ki je proizvedla več kot 120.000 kg mleka,« sporoča Marko Mlakar, ki pokriva kontrolo proizvodnosti v govedoreji. In je čemu čestitati, kajti Lepna (uradno tudi SI 1899510) ni navadna krava, ampak je rekorderka v tistem, kar si človeška bitja najbolj želijo od krav mlekaric – v proizvodnji mleka. Zasluge gredo sicer njej, vsekakor pa velik delež odpade tudi na njenega lastnika Janeza Šalija iz Češče vasi pri Novem mestu, vestnega rejca, ki se po oceni strokovne službe že vse življenje trudi za odlične rezultate in tudi zelo lepo skrbi za živali.

Krava Lepna je rjave pasme in je v svoji življenjski prireji proizvedla več kot 120.000 kg mleka, kar 4.553 kg (več kot 4 tone!!!) mlečne maščobe in 4.396 kg beljakovin. Kar težko si je predstavljati tako velike količine ... Krava Lepna je sicer druga krava rjave pasme v Sloveniji, ki je presegla to magično mejo v mlečnosti. »Povprečna življenjska proizvodnja pri rjavi pasmi je 23.056 kg mleka. Lepna je s svojo proizvodnjo za 5,2-krat presegla povprečje življenjske proizvodnje pri rjavi pasmi v letu 2014. Zato gredo vse čestitke rejcu, ki mu je z ljubeznijo do rjave pasme in do njegovih živali uspelo doseči ta velik uspeh,« pojasnjuje Marko Mlakar, vodja kontrole pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu Novo mesto.

Lepna si tako gotovo zasluži "portret" na zadnji strani Dolenjskega lista z nekaj dodatnimi osnovnimi podatki. Rojena je bila 5. februarja 2000 in je zaključila devet laktacij (obdobij mlečnosti). Strokovnjaki izpostavljajo zanimivost, da je bila prav zadnja, že 9. laktacija, najboljša, saj je v prvih 305 dneh zadnje laktacije proizvedla kar 10.721 kg mleka. Najvišjo mlečnost je dosegla le eno laktacijo prej, ko je dala kar 24.419 kg mleka! »Ta podatek dokazuje, da rejci svoje živali vse prehitro izločijo zaradi slabše mlečnosti,« ugotavlja Mlakar.

Kakšna pa mora biti krava, ki proizvaja tudi več kot 50 litrov mleka na dan? Marko Mlakar pravi, da mora imeti vse lastnosti dobre molznice, telesno predvsem velik okvir z močnimi korektnimi nogami in seveda veliko, visoko pripeto vime z močno centralno vezjo.

»Lepna je predstavnica odlične molznice rjave pasme. Je potomka elitnega bika Simvitel 770481 in krave Lepke, ki je proizvedla več kot 50.000 kg mleka. Od leta 2003 in vsa leta do 2014 je bila tudi odbrana bikovska mati. Tako je poskrbela tudi za selekcijski napredek pri rjavi pasmi, saj sta bila njena potomca Tonis (111325) in Var (111614) vhlevljena v Osemenjevalni center Preska in vključena v osemenjevanje,« nekaj pomembnih podatkov iz kravinega rodovnika naniza Mlakar.

Kot ugotavlja, se je danes prireja mleka preselila z majhnih kmetij na velike družinske kmetije z več 10 ali 100 kravami molznicami, v takih razmerah pa si rejci veliko težje vzamejo dovolj časa za vsako posamezno žival in njihovo oskrbo.

V vsakem primeru pa poudarja, da lahko vrhunske rezultate dosegajo le živali, ki imajo genetski potencial in če so rejci sposobni zadostiti vsem njihovim potrebam po hranilnih snoveh, dobrem počutju in ustrezni zdravstveni oskrbi. Ne gre pozabiti, da lahko prav z visoko življenjsko prirejo živali kmetje znižajo stroške prireje in izboljšajo gospodarnost na kmetiji.

Članek je bil objavljen v 6. številki Dolenjskega lista 11. februarja 2016

B. D. G.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava