Pogovorni večeri o beguncih tudi po krajevnih skupnostih, Družbeni dom Stopiče

12.5.2016 | 19:00

Mestna občina Novo mesto bo v sodelovanju z Društvom za razvijanje prostovoljnega dela v mesecu dni v petih krajevnih skupnostih organizirala javne pogovorne večere na temo begunske problematike. Pogovori bodo odgovorili na vprašanja o načrtih države pri sprejemanju beguncev, o vlogi novomeške občine ob morebitni namestitvi beguncev, o pomenu migracij in integracije, o lokalnih integracijskih programih, ki jih izvajajo nevladne organizacije, ter podali zgodbe oseb z begunsko izkušnjo.

Kot so organizatorji zapisali v skupnem vabilu, je Slovenijo v zadnjih šestih mesecih prešlo okoli pol milijona beguncev, ki v begu pred vojno iščejo prostor miru in boljše pogoje za življenje. Kljub prehodu tako velikega števila ljudi, večina prebivalstva ni imela priložnosti za neposreden stik z begunci. Medijskih podob množic beguncev in migrantov na mejah v našem okolju nismo bili vajeni, zato so ljudje pogosto ob tem čutili strah, negotovost, drugi pa so se odzvali z željo po pomoči. Z zaprtjem t.i. balkanske begunske poti se je fokus države premaknil na sprejeti načrt slovenske vlade, ki predvideva premestitev 567 oseb iz Italije in Grčije ter trajno preselitev 20 oseb iz tretjih držav.

Ne glede na to, ali bodo begunci premeščeni tudi na območje Novega mesta, je pomembno, da razumemo pomen migracij in integracije beguncev, da smo informirani, da razumemo vlogo države, občine, institucij, nevladnih organizacij in lokalnega prebivalstva ter da si odgovorimo na vsa odprta vprašanja. Zato želijo za občane odpreti prostor za razpravo in izmenjavo informacij, saj bodo migracije ostale del našega vsakdana.

Podobne pogovore Društvo za razvijanje prostovoljnega dela prireja že dlje časa v okviru projekta Klepet brez celofana.

Seznam krajevnih skupnosti, kjer bodo potekali pogovorni večeri:

• KS DRSKA, ponedeljek, 18. 4. 2016, ob 19. uri, Osnovna šola Drska, Ulica Slavka Gruma 63, 8000 Novo mesto

(POKRIVA KS: DRSKA, KANDIJA - GRM, GOTNA VAS, REGRČA VAS)

• KS OTOČEC, sreda, 20. 4. 2016, ob 19. uri, Kulturni dom Otočec, Šentpeter 1, 8222 Otočec

(KS: OTOČEC, KARTELJEVO, BUČNA VAS, PREČNA, BRŠLJIN)

• KS CENTER, torek, 10. 5. 2016, ob 19. uri, Hostel Situla, Dilančeva ulica 1, 8000 Novo mesto

(KS: CENTER, MAJDE ŠILC, ŽABJA VAS, MESTNE NJIVE, LOČNA – MAČKOVEC)

• KS STOPIČE, četrtek, 12. 5. 2016, ob 19. uri, Družbeni dom Stopiče, Stopiče 3, 8322 Stopiče

(KS: STOPIČE, MALI SLATNIK, BRUSNICE, GABRJE, DOLŽ)

• KS URŠNA SELA, torek, 17. 5. 2016, ob 19. uri, Gasilski dom Uršna sela, Gasilska pot 5, 8323 Uršna sela

(KS: URŠNA SELA, ŠMIHEL, BIRČNA VAS, PODGRAD)