Letošnje florjanovo v Velikem Podlogu

6.5.2016 | 12:00

Letošnje florjanovo v Velikem Podlogu
Letošnje florjanovo v Velikem Podlogu

V nekoliko oblačnem popoldnevu v sredo, 4. maja, ko je na koledarju zapisan god sv. Florijana, smo se gasilci župnije Leskovec pri Krškem zbrali pred gasilskim domom v Velikem Podlogu, od koder smo postrojeni nadaljevali pot do podružnične cerkve sv. Miklavža. Tam je domači župnik, Ludvik Žagar, ob 18.00 daroval sv. mašo, pri kateri smo počastili zavetnika gasilcev, sv. Florijana in se spomnili tudi vseh živih in že preminulih gasilcev ter pomena pomoči sočloveku v stisku. Med drugim je župnik dejal, da »verjame, da se marsikdo izmed navzočih gasilcev ne počuti v slavnostni opravi tako dobro kot v delovni obleki, saj se z umazanimi rokami in v akciji gasilci počutimo mnogo bolj koristne kot pa v oblekah protokola in časti« in izrazil zadovoljstvo, da se že tradicionalno gasilci zberemo v različnih svetiščih in priporočimo za čim manj nesreč ter obenem za vse več varnega in mirnega življenja. Ob koncu je župnik posameznim predstavnikom domačih prostovoljnih gasilskih društev podelil že tradicionalno spominsko darilo, katerega so sprejeli člani PGD Drnovo, Leskovec pri Krškem, Senuše, Velika vas, Veliki Podlog, Vihre, gasilci z Bregov pa bodo spomin prejeli naknadno.

Srečanje gasilcev je potekalo petnajstič zapored, udeležilo pa se ga je 50 gasilcev in 5 gasilk. V strumnem koraku smo stopali za šestimi praporščaki na čelu ešalona, katerega je vodil namestnik poveljnika Gasilske zveze Krško, Zdravko Kerin, pred zastavonošami pa je kipec sv. Florjana nosil član PGD Veliki Podlog, Andrej Arh.

Tradicija srečanj župljanov z gasilci sicer sega v leto 2002, ko so se tovrstna obeležja florjanovega pričela na pobudo Jožeta Arha st. iz PGD Leskovec pri Krškem in ob sodelovanju z domačim župnikom, Ludvikom Žagarjem. Po maši se je tudi vreme razjasnilo in v družbi sončnih žarkov in sotovarišev smo se vsi skupaj še malce zadržali pred velikopodloškim gasilskim domom ob bogati pogostitvi, za katero so poskrbeli domačini.

Doroteja Jazbec

Galerija

_veliki (01)
_veliki (02)
_veliki (03)
_veliki (04)
_veliki (05)
_veliki (06)
_veliki (07)
_veliki (08)
_veliki (09)
_veliki (10)
_veliki (11)
_veliki (12)
_veliki (13)
_veliki (14)
_veliki (15)
_veliki (16)
_veliki (17)
_veliki (18)
_veliki (19)
_veliki (20)
_veliki (21)
_veliki (22)
_veliki (23)
_veliki

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava