Mlaj s trojnim namenom

5.5.2016 | 14:20

Mlaj s trojnim namenom

Mladi in mladi po srcu že tradicionalno pred prvomajskimi prazniki poskrbijo, da se na vrhu Svibna, kjer se nahajajo grajske razvaline, postavi mlaj. Podvig fantov in mož je poseben predvsem zaradi postavljanja na težko dostopnem terenu, kjer je na strmih pobočjih skalnata podlaga in na nekaj odsekih tudi nekoliko nevarno.

Kot je dejal domačin Boštjan Kavšek, se mlaj tradicionalno postavlja z »žavrami«, »krancljem« in zastavo in zahteva kar nekaj fizične sposobnosti postavljalcev, saj spravilo mlaja na nekdanji grad slovitih Ostrovrharjev ni ravno projekt, ki bi ga opravili z levo roko. Mlaj se na vrh nekdanjih grajskih razvalin postavlja neprekinjeno od leta 1992, pred tem pa se je na »Tičn'ci«, nad cerkvijo sv. Janeza. V povprečju sodeluje med dvajset do trideset fantov in mož, ki do vznožja grajskega hriba smreko iz lokalnih gozdov, katere posek se opravi z odobritvijo in v sodelovanjem z revirnim gozdarjem, pripeljejo s traktorjem, nato pa sledi ročno timsko delo. Letošnji mlaj se lahko pohvali z višino 23metrov.

Mlaj sicer že iz starodavnih časov pomeni simbol spomladanski zaročnih ritualov, združitve ženskega in moškega principa, ki so jih nekoč izvajali tudi zaradi spodbujanja letine na poljih in pri živini, zdaj pa ostaja zanimiv družabni dogodek, ki ga na Svibnem ohranjajo in ki privablja tudi ostale radeške občane. Tradicionalno delo, katerega namen sta ohranjanje krajevnih običajev in druženje, je namreč pospremljeno z obilo dobre volje, pesmijo in vriskanjem.

V letošnjem letu so pripadniki moškega spola svibanske krajevne skupnosti, ki nosijo status neporočenih fantov in mož, mlaj postavljali ne le za namen obeležitve praznika dela ob prvem maju, temveč še z dvema razlogoma. Dela so se lotili 26. aprila, ker je dan pozneje svibanska župnija pripravila prejem zakramenta sv. birme, pa tudi zaradi obeležitve florjanovega in otvoritev prenovljenih prostorov tamkajšnjega gasilskega doma, ki bo v tem koncu tedna.

Po preteku približno enega meseca od postavitve mlaja sodelujoči pripravijo piknik, v sklopu katerega zakurijo drobno vejevje in ponovijo druženje ob ognju ter pogostitvi z domačimi dobrotami.

Doroteja Jazbec
Foto: Aleš Pernišek

Galerija

Svibno-maj 2016_01
Svibno-maj 2016_03
Svibno-maj 2016_04
Svibno-maj 2016_05
Svibno-maj 2016_06
Svibno-maj 2016_07
Svibno-mlaj 2016_02

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

5.5.2016—     + (1)     – (1)     Oceni Jan 

Tega pa nisem nikol štekal. Zakaj je treba sploh te mlaje postavljat, itak so čist mimo. Ne rečem kres je v redu, pa še smeti in ostale lesne odpadke se lahko pokuri. Tole postavljanje in merjenje kdo ima daljšega je pa čist mimo, pa še bogo drevo so brezveze požagal.

5.5.2016Oceni Marsikdo marsikaj ne šteka 

Jan, postavljanje mlajev je slovenska tradicija. Postavljajo se ob praznovanjih prvega maja, drugače pa je postavljanje mlajev bolj kot ne domena vernikov RKC ob žegnanjih, porokah bogatih pripadnikov te vere, ob branjih novih maš, posvetitvah cervenih objektov, pa še kaj bi se našlo. Tudi meni je ta tradicija in rimokatoliški cirkus popolnoma - aut. Škoda lepih , ravnih smrek in jelk ... Ampak tradicija je tradicija .

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava