Slovenija na drugih svetovnih igrah ruskih otrok; šahiste vodila Darja Kapš

5.5.2016 | 10:00

Slovenija na drugih svetovnih igrah ruskih otrok; šahiste vodila Darja Kapš

V ruskem Sočiju so od 22. do 29. aprila 2016 potekale 2. svetovne igre ruskih otrok. Kulturno športnega dogodka se je udeležila tudi ekipa iz Slovenije. Ekipo je sestavljalo 10 otrok iz Rusije, Ukrajine, Kazakhstana in Moldavije, ki sedaj živijo v Sloveniji.

Ideja športnih iger je v prvi vrsti ohranjanje narodne zavesti otrok (bivše) Ruske federacije, druženje in izmenjava različnih kultur, obenem pa tudi promocija posameznih držav, v katerih so ruskogovoreči našli svoj novi dom. Sodelovalo je 46 držav (med njimi tudi ZDA, Kanada, Kitajska, Belgija, Danska, Sirija, Ukrajina ...), ki so se med seboj v prijateljskem vzdušju pomerile v naslednjih disciplinah: plavanju, namiznem tenisu, šahu, nogometu, košarki in dialogu v ruskem jeziku.

Slovenija je sodelovala pri plavanju, šahu in namiznem tenisu. Lep ekipni rezultat s končnim 5. mestom izmed 36 držav so dosegli šahisti, ki jih je vodila slovenska ambasadorka šaha in velemojstrica Darja Kapš.

Osrednji in najbolj zanimiv del iger so bile vizitke posameznih držav, ko so ekipe na velikem odru predstavljale svoje nove domovine 600 glavi publiki. Slovenska ekipa je poudarila naravne in turistične znamenitosti Slovenije in športne dosežke naših najboljših športnikov, ki so se med drugim proslavili tudi na zadnjih zimskih OI v Sočiju (Tina Maze in Peter Prevc).

Darja Kapš, ki je kot šahovska trenerka spremljala otroke, se iz Rusije vrača z zanimivimi vtisi: »Zame je bila to nova izkušnja izmenjave mnenj z ruskimi kolegi. Najboljše šahovske ekipe so imele Rusija, Izrael in Grčija. Tudi mi nismo bili slabi - 5. mesto med 36 ekipami je odličen rezultat! Vodila sem otroke, s katerimi smo pridno trenirali že prej, skozi vse leto. Otroci namreč obiskujejo mojo šahovsko šolo. Štirje najboljši, ki so se uvrstili v ekipo pa so bili zmagovalci zdaj že drugega šahovskega turnirja v soorganizaciji zavoda Vesela dRuščina, ŠD Caissa in Ruskega centra znanosti in kulture. Medsebojno sodelovanje naštetih je bilo izhodišče za uspešen šahovski nastop slovenske ekipe na Igrah v Sočiju. V spominu pa mi poleg šaha ostajajo tudi izlet v Roza Hutor – priljubljeno rusko letovišče in športni center v bližini Sočija ter dolgi sončni sprehodi ob Črnem morju. Velik vtis name sta naredili tudi otvoritvena in zaključna slovesnost z dovršenimi nastopi posameznih držav in organizatorjev! Naša ekipa se je še posebej spoprijateljila s srbsko, slovaško, moldavsko in belgijsko ekipo. Organizatorji si vsekakor zaslužijo pohvale za brezhibno izvedbo iger, ki bodo zagotovo postale tradicionalne. Ob tej priložnosti naj se zahvalim Šahovski zvezi Slovenije, ki nam je z lepimi, športnimi majčkami omogočila, da smo kot ekipa izgledali usklajeno ter v še lepši luči predstavljali Slovenijo.«

D. K.

Galerija

_soci (1)
_soci (2)
_soci

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava