DL: Kaj z razpadajočimi lesenimi garažami?

4.5.2016 | 14:50

Adolf Zupan je zelo zadovoljen, da jim je lani uspelo celovito prenoviti pešpot od vrtca na Ragovski ulici. (Foto: M. Ž.)

Adolf Zupan je zelo zadovoljen, da jim je lani uspelo celovito prenoviti pešpot od vrtca na Ragovski ulici. (Foto: M. Ž.)

Igrala in klopi na Žibertovem hribu so postavljeni, treba bo namestiti še manjšo ograjo v spodnjem delu. (Foto: M. Ž.)

Igrala in klopi na Žibertovem hribu so postavljeni, treba bo namestiti še manjšo ograjo v spodnjem delu. (Foto: M. Ž.)

V novomeški mestni krajevni skupnosti Majde Šilc, ki šteje okoli 2.100 prebivalcev, so z opravljenim delom v minulem letu zadovoljni. Glede na to, da so sredi mesta, imajo urejeno potrebno infrastrukturo, zato je pozornost sveta krajevne skupnosti posvečena predvsem skrbi za čim večjo urejenost okolja in odnosom med ljudmi.

Med osrednjimi pridobitvami sta novo otroško igrišče oziroma prostor za druženje krajanov na Žibertovem hribu, ki je stal nekaj več kot 8.000 evrov, in celovita obnova pešpoti od vrtca Ciciban na Ragovski, ki poteka vzporedno z več bloki. »Nastanek tega igrišča je plod aktivnega sodelovanja stanovalcev tega dela krajevne skupnosti in strokovnjakov ter velikega razumevanja bližnjih sosedov,« je poudaril predsednik krajevne skupnosti Majde Šilc Adolf Zupan. To je že četrto igrišče v krajevni skupnosti, v preteklih letih so postavili igrišča na Kandijski in pod bloki Vrtovi na Krki, največje pa je na Ragovski. »Pri tem nas je vodila želja, da bi ta igrišča postala tudi prostor za srečevanje ljudi vseh generacij,« je izpostavil.

Sanacija pešpoti od vrtca na Ragovski, predvsem asfaltne površine in robnikov ter deloma stopnic, ki je ob dežju postala skoraj neprehodna, je po besedah Zupana po prvih ocenah znašala nekaj več kot 12.000 evrov, zaradi večjih poškodb, na katere so naleteli med izvajanjem in ki so terjale kakovostnejšo ureditev podlag pod asfaltom, ponovno namestitev stopnic, sanacijo neuporabne meteorne kanalizacije in izgradnjo novih klančin, ter še nekaterih dodatnih del pa se je naložba podražila na skoraj 20.000 evrov. »Ker nam je uspelo, da sta Telekom Slovenije in koncesionar javne razsvetljave opravila na svoje stroške še svoje delo, je danes ta del krajevne skupnosti lepo urejen za daljše obdobje.«

Med drugim je svet KS na pobudo krajanov zaradi več vlomov ustanovil varnostni sosvet, v katerem so predstavniki krajanov in policije, vodi pa ga Avgust Vrščaj. Sanirali so tudi črni odlagališči ob križišču Ragovske ulice in Ulice Marjana Kozine ter ob vhodu v Ragov log iz smeri Kandije pod zelenjavnimi vrtovi na Ragovski. Na obeh površinah so namestili klopi in postavili tabli s prijaznim zaprosilom: »Ta prostor smo uredili za vas. Naj tak tudi ostane …« In za zdaj je.

Tudi v prihodnje bodo po besedah Adolfa Zupana sledili smernicam, ki so jih začrtali ob začetku tega mandata, in sicer skrb za okolje s poudarkom na izboljšanju prometne varnosti – od urejanja pešpoti, pločnikov, prometne signalizacije, postopne sanacije asfaltnih površin, prenove stopnic, ki jih imajo res veliko predvsem z Žibertovega hriba in iz Ulice Marjana Kozine, večji zalogaj pa bo predstavljala ureditev križišča Ragovske ulice in Ulice Marjana Kozine, kjer je veliko peščev in sprehajalcev v Ragov log. »Naša želja je tudi, da bi do konca mandata po vzoru Maribora in nekaterih drugih mest imeli urejeno t. i. mestno vrtičkarstvo. Velik problem pa predstavljajo razpadajoče nekdanje lesene garaže med bloki, ki niso v uporabi in so leglo miši, podgan in kač. Žal večleten trud krajevne skupnosti, da bi se to uredilo, še ni obrodil sadov. Dve garaži sta sicer na prostovoljni bazi podrti, ostale pa še stojijo, tudi tam, kjer bi bile lahko lepe zelenice, namenjene druženju krajanov. Njihova odstranitev ni v pristojnosti krajevne skupnosti, a bi vseeno želeli ljudem ponuditi neko celovito nadomestno rešitev, morda v obliki enotnih nadstreškov,« je še povedal Adolf Zupan in dodal, da je to povezano tudi z urejanjem funkcionalnih zemljišč pri blokih.

Članek je bil objavljen v 5. številki Dolenjskega lista 4. februarja 2016

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava