Predavanje o obisku Zvezdnega mesta na OŠ Center

1.5.2016 | 10:15

Predavanje o obisku Zvezdnega mesta na OŠ Center<br>

V ponedeljek, 18. 4. 2016, smo imeli zanimivo predavanje o ruskem Zvezdnem mestu. Najprej so nam o svojih vtisih pripovedovali trije naši sošolci (A. Bajt, T. Rozman in O. Bernik), ki so mesto obiskali v februarju 2016.

V Zvezdnem mestu, ki je bilo dolga desetletja popolnoma zaprto za javnost, so bivali 4 dni in se seznanili z zgodovino vesoljskih raziskav, s pionirji kozmonavtike, s pripravami astronavtov in z dognanji vesoljske medicine. Ogledali so si prave vesoljske simulatorje ter kopije vesoljske postaje Mir in Mednarodne vesoljske postaje. Videli so tudi delovni kabinet prvega vesoljca Jurija Gagarina.

Zvezdno mesto je le 25 kilometrov oddaljeno od Moskve, zato je bil en dan namenjen ogledu te evropske prestolnice. Obiskali so Muzej kozmonavtike, nato pa se sprehodili po Rdečem trgu, kjer so občudovali obzidje Kremlja, pročelje prestižne veleblagovnice Gum, zgodovinski muzej in kupole slavne cerkve Vasilija Blaženega.

Pripovedovanje naših vrstnikov je nadgradil g. Vojko Kogej, slovenski popularizator kozmonavtike, publicist in novinar, ki je predstavil tudi zahtevno šolanje za astronavte, pokazal nam je, kakšna je videti hrana vesoljskih popotnikov, ter nam razložil, kako poteka življenje na vesoljski postaji. Zanimivo je bilo videti dele vesoljskega plovila in se zamisliti nad pogonsko silo le-tega, ki ob vzletu stali beton v nekakšno stekleno gmoto. Seznanil nas je tudi z literaturo, ki je navdušencem za vesolje dostopna na Slovenskem.

Potovanje v Rusijo in predavanje sta omogočila Društvo Slovenija Rusija in Avtonomna neprofitna organizacija »Doroga dobra« (Cesta dobrih del).

Feliks Fortuna, 8. b
OŠ Center, Novo mesto

Galerija

Solanja v Centru priprave kozmonavtov Jurija A. Gagarina v Zvezdnem mestu v Ruski federaciji
_v (1)
_v (2)
_v (3)
_v
Zadnje priprave kozmonavtov

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava