DL: Greta Košmrl, učiteljica in keramičarka

1.5.2016 | 10:20

Zaradi ljubezni do poučevanja se Greta upokojitve ne veseli, a ji bo ta prinesla več časa za keramiko, ki se ji kot svoji drugi veliki ljubezni sedaj predaja že deset let. (Foto: M. L.-S.)

Zaradi ljubezni do poučevanja se Greta upokojitve ne veseli, a ji bo ta prinesla več časa za keramiko, ki se ji kot svoji drugi veliki ljubezni sedaj predaja že deset let. (Foto: M. L.-S.)

Greta Košmrl je učiteljica in uči slovenščino na OŠ Dolenjske Toplice. Do upokojitve ima še dve leti, vendar pa o tem, kot pravi, ne razmišlja. »Rada poučujem,« pojasnjuje, zakaj se ne veseli časa, ko tega ne bo več počela. Vendar pa bo imela, tudi ko se bo upokojila, kaj početi. Poleg poučevanja že sedaj namreč rada izdeluje tudi keramične izdelke.

Greta je doma iz Kočevja, a tudi to, da se vsak dan vozi na delo, prav nič ne prispeva k temu, da bi se skorajšnje upokojitve veselila. Je pa prav keramika tista, zaradi katere bo upokojitev zagotovo lažje sprejela. Sedaj namreč izdeluje izdelke iz gline v tehniki valjanja, včasih, a redko tudi kačice, rada pa bi se naučila delati tudi z vretenom. Vendar pa sedaj za to nima časa, ga pa bo imela, kot pravi, ko se bo upokojila.

Na šoli v Dolenjskih Toplicah poučuje že od leta 1997, pred tem pa je sedem let delala na OŠ Ob Rinži v Kočevju. »Potem sem končala še pedagogiko in šla za eno leto nadomeščat v Dolenjske Toplice,« pravi. A je naneslo tako, kot dodaja, da je v Dolenjskih Toplicah ostala. Prav na šoli v Dolenjskih Toplicah pa je prvič prišla tudi v stik s keramiko, s katero se sedaj ukvarja že deset let.

»Ko sem imela prosto, sem šla k njej, skupaj z otroki. To so bili prvi stiki,« se spominja obiskov pri takratni sodelavki, likovnici na šoli Mojci Rabič, ki je v šoli vpeljevala keramiko. Greta je šla kasneje k njej tudi na tečaj, še danes, ko je Rabičeva samostojna podjetnica v Novem mestu, pa hodi k njej na izpopolnjevanja.

Različne krožnike, skodelice, sklede in druge uporabne ali okrasne predmete tudi poriše z umetelnimi vzorci, ki spominjajo na čipko ali pa posnemajo stvari iz narave. Izdeluje jih doma, v kuhinji, že štiri leta pa ima tudi svojo peč, v kateri njeni glineni izdelki s peko dobivajo končno podobo. Svoje izdelke je Greta decembra lani postavila tudi na ogled in v prodajo na adventnih sejmih rokodelcev in obrtnikov na Tržnici Kočevje.

Članek je bil objavljen v 4. številki Dolenjskega lista 28. januarja 2016

M. Leskovšek-Svete

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava