DL: Nova industrijska cona v Šentjerneju - garant razvoja

1.5.2016 | 13:05

Podgorje je podjetje, ki v občini največ zaposluje (na sliki delo v njihovi proizvodnji), sledijo Arex, Iskra Pio itd. (Foto: L. M.)

Podgorje je podjetje, ki v občini največ zaposluje (na sliki delo v njihovi proizvodnji), sledijo Arex, Iskra Pio itd. (Foto: L. M.)

Župan občine Radko Luzar, ki je v lokalno politiko prišel iz gospodarstva, prihodnost razvoja občine vidi v razvoju podjetništva. Ker želi uresničiti predvolilno obljubo - sto novih delovnih mest v mandatu -, je prednostna naloga občine zagon načrtovane industrijske cone v Šentjerneju.

Predvidena je poleg obstoječe cone v Šentjerneju (za podjetjem Matissa do ceste za Roje), v kateri ni več prostora. Gre za okrog osem hektarov zemljišč, ki so z občinskim prostorskim načrtom že opredeljena za cono, a so še v privatni lasti. Občina namerava zemljišča odkupiti, a problem je seveda denar. Po besedah župana vidijo priložnost v razpisu gospodarskega ministrstva, kjer so se že pogovarjali z odgovornimi, katerih stališče je jasno - država podpira širjenje con oziroma nastanek novih, a hoče prej imeti garant, da te cone ne bodo po ureditvi ostale »mrtve«, torej nezasedene, kar se dogaja marsikje po Sloveniji. »Zato moramo prej z interesenti urediti pisma o nameri, v katerih bo treba jasno povedati, za kakšno dejavnost bo šlo, kako veliko, koliko bo delovnih mest ipd., šele nato bomo na razpisu lahko uspešni. Občina bi potem s pomočjo državnega denarja odkupila zemljišča kot nosilec projekta,« pravi Radko Luzar, ki dodaja, da zanimanje podjetnikov in obrtnikov, da svojo dejavnost prenesejo v novo cono, je. »Minil je čas, ko so privatniki delali doma ali v garažah. Ugotovili so, da spadajo v cono,« meni župan in se zaveda tudi, da morajo vse te korake narediti še letos, »sicer bomo zainteresirane obrtnike izgubili, z njimi pa tudi nova delovna mesta«.

Zdaj potekajo intenzivni pogovori tudi s kupci parcel za cono, med katerimi menda nekateri vztrajajo pri visokih cenah za kvadratni meter, a na občini upajo, da bo prišlo do uspešnega dogovora. Zavedajo se, da morajo biti s ponudbo parcel v coni konkurenčni in, kot pravi Luzar, so si zastavili cilj, da bi kvadratni meter komunalno opremljene parcele stal trideset evrov.

Župan je sicer zadovoljen s podjetniškim utripom v šentjernejski dolini, o čemer govorijo tudi številke. Premorejo okrog 350 malih in srednjih podjetij, ki zaposluje okrog 1. 200 ljudi, v večini domačinov. Kljub gospodarski krizi večjih odpuščanj ni bilo, kar pomeni, da imajo v občini res zdravo gospodarstvo. Brezposelnost je okrog 10,5 odstotkov, a je treba vedeti, da jo zvišujejo Romi.

Članek je bil objavljen v 4. številki Dolenjskega lista 28. januarja 2016

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava