Notranjska - dežela čudes

30.4.2016 | 18:10

Notranjska - dežela čudes

Člani univerze za starejše pri RIC Novo mesto, smo se v sklopu programa: Z avtobusom v svet, v organizaciji turistične agencije AUTENTICA, pod vodstvom vodičke Alenke Veber, dne 18.04.2016 odpeljali na enodnevni izlet »Notranjska-dežela čudes«.

Pot nas je vodila najprej na Rakov Škocjan in Zelše. Sprehodili smo se po slikoviti kraški dolini in prvemu razglašenemu krajinskemu parku v Sloveniji. Na vrhu razgledišča Velikega naravnega mostu nam je pogled splaval čez korito reke Rak, ki izginja pod mogočnim obokom jame Tkalca. Ustavili smo se pri ruševinah cerkvice sv. Kancijana. Zgradili so jo pribežniki pred Turki in je bila zavetnica preganjanih. Mesto, na katerem stoji razvalina cerkvice, je arheološka točka. Se spustili do Velikega naravnega mosta in ogled nadaljevali še do Malega naravnega mosta.

V kraju Zelše smo na hribčku občudovali eno izmed najlepših renesančnih cerkva pri nas, cerkvico sv. Volbenka. V cerkvici sta glasove preizkusila nekdanja člana Dolenjskega okteta in ugotovila, da je zelo akustična.

Občudovali smo čudežno Cerkniško jezero, ki je s svojo presihajočo skrivnostjo pravi naravni čudež. Jezero je preučeval že Janez Vajkard Valvasor in še danes buri duhove raziskovalcev kraških pojavov. Sprehodili smo se ob njem, ga občudovali kot tudi okoliške vrhove na eni strani Slivnico, na drugi Veliki Javornik.

Sledilo je domače kosilo s pristno notranjsko kulinariko. Dobro okrepčani smo se zapeljali proti gradu Snežnik, ki je eden izmed najlepših gradov na Slovenskem, saj so grajske sobe še vedno opremljene s pristnim pohištvom in drugo opremo iz druge polovice 19. Stoletja. Med potjo se nam je ponujal pogled na sneženi Snežnik, snežniške gozdove in deželo ostrnic na Loškem polju.

Sprehodili smo se do domačije pri Češnjevcu na Goričicah, s slamnato kritino staro 150 let, v kateri smo lahko videli opremo in ureditev kot je nekoč bila.

Zadnja naša postojanka pa je bila Bloška planota. Čudovita narava je ustvarila svojevrsten svet, ki ga je oblikovala narava in človek. Tu smo v živo lahko spoznali bloško smučanje. V domu bloškega smučanja smo se z ogledom razstavljenih predmetov sprehodili skozi zgodovino nastajanja bloškega smučanja. Ob zaključku ogleda pa je ena izmed sopotnica praktično izkusila svoje znanje smučanja. Šlo ji je odlično.

Proti domu smo pot naravnali mimo bloškega jezera. Se sprehodili ob njem in nadaljevali proti Sodražici, Kočevju in Novemu mestu.

Udeleženci smo doživeli čudovit dan ob vodenju Alenke, ki zna vsako stvar popestriti, oziroma jo nadgraditi.

Slika in beseda: Anica Mušič, članica univerze za starejše

Galerija

_u (01)
_u (02)
_u (03)
_u (04)
_u (05)
_u (06)
_u (07)
_u (08)
_u (09)
_u (10)
_u (11)
_u (12)
_u (13)
_u (14)
_u (15)
_u (16)
_u (17)
_u (18)
_u

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava