DL: Že več let čakajo na elektriko

30.4.2016 | 18:50

Anica Maraž in Uroš Turčič (Foto: J. S.)

Anica Maraž in Uroš Turčič (Foto: J. S.)

V vinogradniški gorici Lisec, ki je posejana s številnimi zidanicami, so mnogi našli tudi stalno prebivališče, med drugim jih privlačita mir in osupljiva narava, pripovedujejo. A okrog deset objektov še vedno nima možnosti priključitve na električno omrežje, ne le tisti, ki se v gorico podajo ob koncih tedna, temveč tudi stanovalci, nekateri med njimi z majhnimi otroki.

V Liscu živi približno 70 ljudi, pripoveduje Anica Maraž, sicer predsednica tukajšnjega društva vinogradnikov, ki se je v to slikovito gorico z možem preselila pred desetimi leti. Težav z elektriko nimata, še pravi, saj sta se pred leti lahko priklopila na drugo transformatorsko postajo, manj sreče pa imajo prebivalci na severozahodnem delu vinogradniške gorice, med njimi tudi Turčičevi, ki imajo zemljišče v Liscu od leta 1999, pred sedmimi leti pa so se odločili, da bodo na tem pretežno vinogradniškem območju tudi živeli.

»Pred tem smo imeli le vikend in elektrike nismo potrebovali,« pripoveduje Uroš Turčič. Po njegovih besedah so jim pristojni obljubili, da jim bodo zagotovili dostop do električnega omrežja, plačali so tudi že števec, a elektrike še vedno ni. »Pravijo, da je tok prešibak,« razlaga.

Zagato so rešili tako, da so se na električno omrežje povezali kar prek sosedov. »Imamo diferencialni števec, da smo sploh lahko priklopljeni,« pripoveduje Turčič in dodaja, da se zato neprestano soočajo tudi z izpadi elektrike, ko sta na primer prižgani dve pečici hkrati. Še bolj zaskrbljena je njegova sestra, ki z družino gradi hišo nad njimi, še razlaga Turčič: »Za njih je težje, ker imajo dojenčka. Nameravajo se preseliti, a nimajo elektrike in ne vedo, kam se bodo lahko povezali.«

Večkrat so se že pritožili, pripoveduje Turčič, Elektru Novo mesto, distribucijski enoti Elektra Ljubljana, so tudi ponudili, da lahko transformatorsko postajo zgradijo na njihovem zemljišču, a težava ostaja na mrtvi točki.

Na Elektru Ljubljana pravijo, da je bila na Liscu prva transformatorska postaja zgrajena leta 1988 in je dolgo časa zadoščala za ustrezno dobavo električne energije, z leti pa je število uporabnikov naraščalo in posledično tudi poraba. »Načrtovali smo, da bi glede na potrebe sproti gradili potrebno elektroenergetsko infrastrukturo, a nam žal gospodarska kriza ni omogočala več takih investicijskih vlaganj kot v preteklosti,« pojasnjujejo in dodajajo, da so v razvojnih načrtih predvideli še dve dodatni transformatorski postaji. Prvo so leta 2009 zgradili na jugovzhodnem predelu Lisca, medtem ko bodo drugo, za katero so gradbeno dovoljenje pridobili aprila lani, izvedli v skladu z razpoložljivimi sredstvi, odgovarjajo. Kot še pravijo, je na območju novomeške distribucijske enote področij s podobnimi težavami vsaj še 25.

S težavo so sicer seznanjeni tudi na trebanjski občini, pravi župan Alojzij Kastelic in poudarja, da so pristojne že pozvali k ureditvi razmer, a več kot toliko občina ne more storiti. »Upam, da bodo v najkrajšem možnem času zadeve uredili,« pravi župan. Še bolj pa si tega želijo tukajšnji stanovalci.

Članek je bil objavljen v 4. številki Dolenjskega lista 28. januarja 2016

J. Sinur

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava