DL: Še januarja obiral plodove

24.4.2016 | 15:45

Mirko Šimec ob paradižnikih, na katerih so plodovi sredi januarja dozoreli v garaži. (Foto: M. B.-J.)

Mirko Šimec ob paradižnikih, na katerih so plodovi sredi januarja dozoreli v garaži. (Foto: M. B.-J.)

Mirko Šimec iz Geršičev je bil zaposlen 33 let. Ko pa je pred petimi leti ostal brez zaposlitve, je začel zgolj kmetovati na 20 ha veliki domači kmetiji, od tega je 11 ha obdelovalne zemlje, 9 ha pa je gozdov. Z ženo Nežko, ki je sicer zaposlena, redita 25 glav goveje živine, po nekaj prašičev in perutnino za domače potrebe. Vso hrano zase in za živali pridelajo na svojih njivah okrog vasi.

Mirko pa je še posebej ponosen na paradižnik, na katerem so bili še sredi januarja zreli plodovi. »Predlani smo posadili v posodo paradižnik, lani pa se je vanjo posejal kar sam. Dve sadiki smo pustili v posodi, ki smo jo postavili pod hišni napušč. Paradižnika sta rodila zelo obilno. Proti koncu novembra, ko so bili na njih še zeleni plodovi, ki so počasi zoreli, smo posodo prestavili v garažo. Pri odprtem oknu ju je okrog novega leta nekoliko ošvrknil mraz, a še vedno imata plodove. Le listi so odpadli,« je 16. januarja pripovedoval Šimec.

Pravi, da se jim doslej še ni zgodilo, da bi imeli paradižnik še sredi januarja. Ne ve sicer, za kakšno sorto paradižnika gre. Pri hiši prisegajo na domače seme, zato ga že vrsto let pridelujejo sami doma. Pred leti so paradižnik iste sorte posadili k skednju. Zrasel je tri metre visoko in imel kar 135 plodov.

Članek je bil objavljen v 3. številki Dolenjskega lista 21. januarja 2016

M- B.-J.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

25.4.2016Oceni incam 

Bravo,to pa tudi ni vsakdanje,bi bilo dobro dobiti seme.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava