DL: Pri 81 letih se še sam pelje na morje

21.4.2016 | 14:45

Alojz Ceglar

Alojz Ceglar

Vesna Marinko

Vesna Marinko

Bojan Jakse

Bojan Jakse

Jozica Klemencic

Jozica Klemencic

Marija Pilko

Marija Pilko

Marjan Balant

Marjan Balant

V Sloveniji je več kot 195.000 imetnikov vozniških dovoljenj starejših od 64 let, kar predstavlja 14 odstotkov vseh tistih, ki imajo vozniški izpit. V prihodnjih letih se bo populacija še starala in na cestah bo naraščal delež voznikov in voznic v tretjem življenjskem obdobju.

V Agenciji za varnost v prometu si v nasprotju s pogostim prepričanjem, da je treba voznikom v tretjem življenjskem obdobju zaradi njihove varnosti in varnosti drugih omejevati mobilnost, prizadevajo, da bi bila ta kategorija voznikov čim dlje samostojna, mobilna ter hkrati varna. Tako je pri omenjeni agenciji nastal projekt Sožitje za večjo varnost cestnem prometu, ki ga izvajajo od lanskega februarja. »Bili smo že v vseh slovenskih regijah, največkrat na Dolenjskem. Moram povedati, da so Dolenjci zelo aktivni na tem področju, vedno se v zelo velikem številu udeležijo naših delavnic in predavanj,« je povedala Vesna Marinko iz omenjene agencije.

Prejšnji teden so tovrstno enodnevno delavnico organizirali v Ivančni Gorici, in sicer v sodelovanju s tamkajšnjim svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in svetom za starosti prijazno občino, zbrane je prišel pozdravit tudi župan Dušan Strnad. Prišlo je več kot 70 seniorjev iz te občine.

Vozniki, ki so vozniško dovoljenje pridobili pred letom 2010, imajo po zakonu obvezen zdravniški pregled pri 80 letih. Tisti, ki so ga pridobili po letu 2010, imajo zdravniški pregled po dopolnjenem 70. letu.

VOŽNJA Z INŠTRUKTORJEM

»Delamo tudi evalvacijo projekta in ugotavljamo, da so udeleženci zelo veseli tega brezplačnega programa. Večina starostnikov avtomobil uporablja v svojem domačem okolju, redko se zapeljejo na avtocesto,« je dodala Vesna Marinko in pri tem omenila, da je ta starostna skupina velikokrat udeležena pri vožnjah v nasprotno smer na avtocesti, ker se vozniki zmedejo. »Dostikrat je to povezano s kakšno boleznijo in zdravili.«

Znanje o cestnoprometnih predpisih so osvežili z Bojanom Jakšetom iz Izpitnega centra Novo mesto, on je tisti dan kot inštruktor prisedel tudi v avtomobile tistih slušateljev, ki so se odločili za praktični del. »Naš namen je svetovanje, da povemo, kaj lahko izboljšajo pri svoji vožnji, ker v tistih časih, ko so oni delali izpit, denimo še ni bilo avtocest in krožnih križišč. Pri starejših opažam predvsem zadržanost in previdnost pri vožnji,« je povedal Jakše in opozoril, da je zelo pomembno, da se znanje kdaj pa kdaj osveži. »Pri tej skupini voznikov je pomembno, da znajo oceniti, kdaj bodo šli na cesto, to velja predvsem v primerih, ko so slabši vozni pogoji ali ko se ne počutijo dobro.«

Na srečanju so govorili tudi o zdravstvenih kriterijih za vožnjo, s predstavnikom Rdečega križa so ponovili znanje o temeljnih postopkih oživljanja, tematiko sta s svoje strokovne plati predstavila policista.

DOSEGLI NAMEN

Udeleženci so bili na koncu zelo zadovoljni. »Prišla sem, da obnovim teoretično in praktično znanje, še posebej sem se posvetila križiščem,« je povedala Jožica Klemenčič iz Višnje Gore. Njena sokrajanka Marija Pilko je bila prvič na tovrstni delavnici: »Ni me strah voziti po avtocesti, tudi v Novem mestu nimam težav, v središče Ljubljane pa se z avtomobilom ne vozim, raje parkiram na Rudniku in se v mesto odpeljem z avtobusom. Izpit imam okoli 40 let in doslej še nisem imela prometne nesreče.«

Alojz Ceglar iz Ivančne Gorice ima izpit že več kot 60 let, star je 81 let. »Pri 80 so mi izpit podaljšali za dve leti, zaradi oči mi ga niso dali še za tri leta, pa čeprav vozim brez očal. Nikoli še nisem povzročil prometne nesreče, samo enkrat sem imel slabo izkušnjo, takrat se je nekdo zaletel vame. Za zdaj na cesti nimam težav, niti me ni strah krožišč ali peljati na daljše relacije, z ženo se voziva na morje 210 kilometrov v eno smer,« reče Ceglar, ki opaža, da so nekateri mlajši vozniki zelo nestrpni. »Ja, danes je na cesti čisto drugače kot pred 60 leti, ko sem naredil izpit, takrat sploh ni bilo veliko prometa, sem in tja kakšen avto.«

Marjan Balant iz sveta za preventivo v cestnem prometu ivanške občine je povedal, da na njihovem območju v zadnjem obdobju niso zabeležili hujših prometnih nesreč, v katerih bi bili udeleženi starejši vozniki. »Priznam, da se s starejšimi občani doslej v svetu za preventivo niti nismo ukvarjali, bolj smo se posvetili preventivi najmlajših. Se pa pripravljamo že na novo akcijo za starejše, in sicer bomo ozaveščali, kako pomembno je, da v mraku in ponoči nosijo odsevna telesa in svetla oblačila,« je sklenil Balant.

Članek je bil objavljen v 3. številki Dolenjskega lista 21. januarja 2016

Besedilo in fotografije: Janja Ambrožič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava