Iztok Mlakar: Pašjon (Gledališče Koper in SNG Nova Gorica), KC Janeza Trdine Novo mesto

8.3.2016 | 19:30

torek, 8. 3., ob 19.30 ● GLASBENO-GLEDALIŠKI ABONMA IN IZVEN

Avtor songov in glasbe: Iztok Mlakar

Režiser: Vito Taufer

Igrajo: Iztok Mlakar, Radoš Bolčina, Nejc Cijan Garlatti / Matija Rupel, Tjaša Hrovat, Rok Matek, Igor Štamulak, Žiga Udir, Gorazd Žilavec

Foto: Radovan Čok

KOMEDIJA, KI PIŠE ZGODOVINO ZNOVA.

Ko je konec 14. stoletja Cerkev prestopila cerkveni prag ter na mestnih trgih in ulicah z misteriji, mirakli in pasijonsko igro dokazala, da se zaveda pomembnosti gledališča tako v propagandnem (utrjevanje vere) kot iluzionističnem pogledu, je ustvarila obliko gledališke predstave, ki je spajala fiziko in metafiziko, pretekli, sedanji in prihodnji čas v umetniško formo, ki je lahko trajala več dni in zaposlovala celotno mesto.

Iz te tradicije srednjeveške liturgične drame (pa tudi iz nekoliko mlajšega pasijona škofjeloškega kapucina, patra Lovrenca Marušiča) snov za svojo novo komedijo črpa tudi Iztok Mlakar, ki formo pasijona in prikazovanja Kristusovega trpljenja transkribira v komični žanr, doda tu in tam nekaj malega iz Evangelija in z vsem dolžnim spoštovanjem do svetopisemskih besedil skozi smeh izpisuje svoje videnje in razumevanje enega temeljnih besedil zahodne civilizacije.

Po legendi o Sleherniku, ki v dokaz ničnosti vsega tostranskega pripoveduje o možu, ki ga ob smrti in soočenju z božjim razsodiščem pustijo na cedilu prijatelji in pridobitve tega sveta, se Mlakar znova loteva velikih tem. Tokrat legendo o Kristusu, z besedami nekoga, ki mu pri pripovedovanju Evangelija do zdaj še niso dali priložnosti spregovoriti ...

Iztok Mlakar, igralec in kantavtor ter član novogoriškega dramskega ansambla, je z žlahtno rahločutnostjo, ostrim švrkanjem, vendar vselej tudi srčnim razumevanjem človeških vrlin in »vrlin« ustvaril zavidljiv opus songov ter komediji Duohtar pod mus! in Sljehrnik, ki sta v režiji Vita Tauferja in koprodukciji Gledališča Koper in SNG Nova Gorica doživeli več kot 350 ponovitev ter prejeli vrsto nagrad in priznanj.