Domoljubje 2015 - podelitev priznanj

14.2.2016 | 13:10

Domoljubje 2015 - podelitev priznanj

V času pred slovenskim kulturnim praznikom, v soboto, 6. februarja 2016, je v Dvorani v parku Krško potekal zaključek literarnega natečaja na temo Domoljubje 2015 »Ob 25. obletnici plebiscita in samostojnosti Slovenije«, na katerem so bila podeljena priznanja in nagrade udeležencem literarnega natečaja.

Literarni natečaj so pripravili v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve Krško – Kostanjevica na Krki v sodelovanju s Slavističnim društvom Posavja, šolsko sekcijo Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve in s častno podporo vseh županov posavskih občin. Na literarnem natečaju, ki je potekal od septembra do novembra 2015, je sodelovalo 37 učencev iz 9 posavskih osnovnih šol: OŠ Artiče, OŠ Brežice, OŠ Globoko, OŠ Koprivnica, OŠ Leskovec pri Krškem, OŠ Podbočje, OŠ Raka, OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, OŠ Koprivnica. Strokovno komisijo Slavističnega društva Posavja, ki je ocenila izdelke, so sestavljali profesorji slovenskega jezika: Metka Kajtna, Mateja Bogovič Fifnja in David Križman.

Po slovenski himni so zbrane učence, učitelje in starše nagovorili predsednica VSO mag. Martina Prevejšek, ki je prireditev tudi vodila, predsednik VSO g. Aleš Hojs, predsednica šolske sekcije VSO ga. Mojca Škrinjar, predsednik Slavističnega društva Posavja prof. David Križman ter evropska poslanka ga. Patricija Šulin.

Vsi učenci in učitelji so za sodelovanje na natečaju prejeli priznanje »Domoljub« in darilno vrečko, ki jo je za vsakega udeleženca prispevala evropska poslanka ga. Patricija Šulin.

Nagrado za najboljši literarni izdelek I. in II. triade osnovne šole je prejela Stella Resnik, učenka 6. razreda na OŠ Adama Bohoriča Brestanica pod mentorstvom prof. Milene Žičkar Petan za pesem Domovina je tam, kjer je srce.

Nagrado za najboljši literarni izdelek II. triade osnovne šole je prejel Maj Verstovšek Tanšek, učenec 7. razreda iz OŠ Artiče pod mentorstvom prof. Andreje Jankovič Čurič za prozno delo za naslovom S tabo je prekrasen dan.

Za najboljšo pesem III. triade je bila izbrana pesem Domovina je tam kjer je srce, ki jo je napisala Lana Pirc, učenka 9. razreda na OŠ Raka pod mentorstvom prof. Mojce Tomše Žibert. Vsi trije učenci, ki so napisali najboljša literarna dela so prejeli zbirko poezij z naslovom Mati Slovenija, pesnika Toneta Kuntnerja, skupaj z učitelji pa bodo kot glavno nagrado obiskali slovenski parlament, kjer se bodo srečali s poslanci državnega zbora.

Na prireditvi so podelili tudi nagrado pesnika Toneta Kuntnerja, ki je za najboljšo pesem, ki po njegovem mnenju »seže dalje in globlje od pedagogovih spodbud«, izbral pesem, ki jo je napisala Stella Resnik iz 6. r. na OŠ Adama Bohoriča Brestanica. Stella je prejela najnovejšo pesniško zbirko Toneta Kuntnerja z naslovom Slovenska pomlad, ki je izšla lani decembra ob 25. obletnici plebiscita.

V glasbenem programu smo poslušali slovenske samospeve Benjamina Ipavca in Hrabroslava Volariča, ki sta jih ob klavirski spremljavi Špele Troha zapeli Eva Camloh in Sara Praznik, učenki petja iz razreda prof. Martine Prevejšek na Glasbeni šoli Sevnica, ter slovenske popevke ob kitarski spremljavi prof. Zorana Koširja v izvedbi Vokalne skupine učenk petja Glasbene šole Sevnica.

Domoljubje vrednota, ki jo moramo doma v družini načrtno gojiti starši, v šolah pa ta čast pripada učiteljem. Vsi skupaj nosimo odgovornost za razvoj domoljubne zavesti, pripadnosti in ponosa na domovino. Negujmo in ohranjajmo vrednote, ki so Slovence v času slovenske osamosvojitve množično povezale, imejmo radi svojo domovino, svojo državo in poskrbimo, da bodo slovenski jezik, slovenska kultura in slovenska narodna zavest ostali v srcu, mislih in dejanjih tista pot, po kateri bomo Slovenci skupaj stopali v boljšo in lepšo bodočnost.

Izdelki literarnega natečaja bodo objavljeni na spletni strani šolske sekcije VSO www.domoljubje.si.

VSO Krško–Kostanjevica na Krki

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (12)

14.2.2016+4     + (4)     – (0)     Oceni klemen 

Res je,domoljuje je vrednota, ki jo predniki nekaterih človečkov na fotografiji niso poznali! Domoljubje je tudi narodna zavest in poštenost, domoljubje je neizdaja itd

14.2.2016+4     + (5)     – (1)     Oceni klemen 

Tile gor so navadni nergači.

14.2.2016+2     + (3)     – (1)     Oceni kmet 

Ta priznanja imajo res veliko težo

14.2.2016+2     + (2)     – (0)     Oceni Bobo 

Zakaj je zastavonoša oblečen v britansko uniformo?

14.2.2016+3     + (3)     – (0)     Oceni kajuh 

Me zanima če je bila kaka Kajuhova pesem,on je bil pesnik domoljub.Zato je bil tudi v Partizanih,saj so bili domoljubi.

15.2.2016+2     + (2)     – (0)     Oceni mlada 

Lepo, da ste obdarili osnovnošolce, pa se vam ne zdi, da ste za nagrade "politično" izbrali zbirke pesmi Toneta Kuntnerja, ki ga še mnogi odrasli ne razumejo, kajj šele šestošolci in sedmošolci...Da pa ni bilo nobene prave domoljubne psemi iz preteklosti, je pa sramota....pa toliko lepih in azumljivih je...brez političniga in strankarskega pridiha...

16.2.2016+3     + (3)     – (0)     Oceni Ljubljeni vodja 

mlada,najbrž je šlo vse najprej čez roke Ljubljenega vodje,da nebi slučajno bila kaka pesem domoljubna iz NOB.Vemo da se je takrat ustvarjala Slovenija in da so partizani priborili zmago.

16.2.2016–2     + (1)     – (3)     Oceni ive 

Ljubljeni vodja, takrat se je ustvarjala Jugoslavija, Slovenija se je ustvarjala pred 25 leti. Če pa misliš, da je le NOB zaslužna za Slovence, te prijazno, brez politične agitacije obveščam, da Slovenci na tem ozemlju živimo že tisoč let, ohranjamo svoj jezik, kulturo... Ampak politični pristaši NOB ves čas poudarjajo, da se je slovenstvo pričelo pred 70 leti! Kako strašna slepota je človeka! Vsa poprejšnja in poznejša slovenska zgodovina vam ni mar. Za nekatere je le revolucija zgodovina in vse drugo p..... dim.

16.2.2016+2     + (2)     – (0)     Oceni mlada 

Ive , se strinjam, tisočletje živimo in imamo kulturne sutvarjalce...če bi prebrali vsaj Trubarjevo misel "stati in obstati" in kakšno Prešernovo, Jenkovo...ali pa Cankarjeve misli o domovini...ne pa nekoga, ki ga sicer cenim, a otrokom ni razumljiv...Čista politika, na fotkah pogrešam g. župnika, ki je vedno prisoten na takih shodih...

18.2.2016+2     + (2)     – (0)     Oceni Nuša 

Lepo bi bilo, če bi zapeli Slovenija od kod lepote tvoje, ali pa Lepo je v naši domovini biti mlad in bi mislili s tem na Slovenijo...Pa tudi kakšno Vodnikovo Dramilo bi bilo dobrodošlo in za današnji čas zelo aktualno, kajne?

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava