Strokovno vodenje po razstavi Tako smo živeli - kraji in ljudje v šentviški fari, Brunarica Hrastov Dol

13.2.2016 | 17:00

V HRASTOVEM DOLU, ENI OD NAJLEPŠIH VASI NA DOLENJSKEM, BOGATEJŠI ZA NOV OBJEKT IN RAZSTAVO

V nedeljo, 27. decembra 2015, sta bila v Hrastovem Dolu odprta novi leseni objekt Brunarica Hrastov Dol pri stari hrastovški šoli in razstava z naslovom Tako smo živeli - kraji in ljudje v šentviški fari v odsevu terenske raziskave Slovenskega etnografskega muzeja leta 1950, ki je na ogled postavljena v šolski dvorani.

Postavitev novega lesenega objekta Brunarica Hrastov Dol so omogočili podjetje Riko d.o.o. - Riko hiše, Občina Ivančna Gorica, Prostovoljno gasilsko društvo Hrastov Dol, Krajevna skupnost Dob in vaški gradbeni odbor za obnovo šole.  

Razstavo z naslovom Tako smo živeli – kraji in ljudje v šentviški fari v odsevu terenske raziskave Slovenskega etnografskega muzeja leta 1950 sta pripravila Kulturno športno društvo Dob in Slovenski etnografski muzej iz Ljubljane. Posvečena je terenski ekipi iz Slovenskega etnografskega muzeja iz Ljubljane, ki je v času od 15. avgust do 15. septembra 1950 raziskovala materialno, socialno in duhovno kulturo v Šentvidu pri Stični in okolici pod vodstvom tedanjega ravnatelja muzeja, Borisa Orla. Med raziskavo so zbrali izjemno bogato  in zanimivo gradivo, del tega je po 65. letih prvič predstavljeno na omenjeni razstavi. Avtorji razstave so domačin mag. Dušan Štepec, Barbara Sosič in Miha Špiček iz Slovenskega etnografskega muzeja. Razstavo je oblikoval domačin, arhitekt Dejan Fortuna.

Razstava bo odprta do 27. februarja 2016.  Po razstavi bodo organizirana strokovna  vodenja, in sicer:

-          v soboto, 9. januarja 2016, ob 17.00 uri,

-          v nedeljo, 24. januarja 2016, ob 17.00 uri,

-          v soboto, 13. februarja 2016, ob 17.00 uri,

-          v nedeljo, 21. februarja 2016, ob 17.00 uri.

Razstavo si je možno ogledati tudi izven teh terminov po predhodni najavi na telefonsko številko 031 684 604 ali elektronski naslov: dusanstepec@gmail.com. Ogled razstave je brezplačen.   

V času razstave bosta v hrastovški šoli organizirani tudi dve predavanji, ki ju bo pripravil Miha Špiček, kustos Slovenskega etnografskega muzeja, in sicer o dokumentarnem gradivu Orlovih terenskih ekip za poznavanje kulture in načina življenja na Dolenjskem ter o fotografijah Petra Nagliča, ki jih je leta 1936 posnel v Stični in okolici ob praznovanju 800 letnice stiškega samostana. Datuma in uri obeh predavanj bodo objavljeni naknadno.

Še o Hrastovem Dolu

Hrastov Dol je z okoli 100 prebivalci manjša gručasta vas na severnem robu Suhe krajine v občini Ivančna Gorica. Vas stoji sredi ene najslikovitejših  kraških uval na Slovenskem in se ponaša s štirimi znamenitostmi, vaško lužo, cerkvijo sv. Andreja, gasilskim domom in staro vaško šolo. Vaščani Hrastovega Dola smo v občini poznani predvsem po dobrem delovanju našega prostovoljnega gasilskega društva, ki v vasi deluje od leta 1951 in bo v prihajajočem letu praznovalo že 65 let. Prostovoljno gasilsko društvo Hrastov Dol že od vsega začetka združuje gasilce Hrastovega Dola, Lučarjevega Kala, Malih Pec, Rdečega kala, Sada in Trnovice ter vseskozi ohranja medgeneracijsko povezovalno vlogo.

Pridni in zagnani vaščani Hrastovega Dola  smo v zadnjem desetletju uspeli urediti celotno vas, na kar smo zelo ponosni. Z urejanjem vasi smo pričeli že leta 2005, ko smo dokončali celovito obnovo cerkve sv. Andreja, nadaljevali leta 2007 z izgradnjo športnega igrišča ob šoli. V letu 2008 smo obnovili gasilski dom in v letu 2010 še vaško lužo, ob njej pa postavili turistično informativno tablo.

Naša prizadevanja za lepšo podobo vasi niso ostala neopažena, saj smo od Turistične zveze Slovenije prejeli kar dve pomembni priznanji, leta 2009 priznanje za najlepše urejen gasilski dom, leta 2012 pa za najlepše urejeno vaško jedro v državi.  

V obdobju 2012-2013 smo ob izdatni finančni pomoči Občine Ivančna Gorica obnovili še staro in opuščeno podružnično šolo, ki je bila v vasi zgrajena leta 1953. Ob njeni šestdeseti obletnici je bila obnovljena in ponovno dana v uporabo različnim interesnim skupinam, ki delujejo v vasi in v krajevni skupnosti. Zanjo upamo, da bo služila predvsem kot prostor za  medgeneracijsko druženje. V njej pa si ob pomoči krajevne skupnosti in občine želimo urediti tudi promocijsko-informativni in izobraževalni center, ki bi bil namenjen predstavitvi bogate naravne in kulturne dediščine Suhe krajine ter oblikovanju lokalne identitete. 

Brunarica Hrastov Dol in razstava v šoli sta prvi aktivnosti na naši skupni poti.