DL: Hulahup - vrtenje obroča: Sprostitev in užitek v gibanju

12.2.2016 | 12:50

Ne gre le za vrtenje obroča na pasu, z njim je mogoče izvajati številne elemente. (Foto: osebni arhiv Eve Nine Cajnko)

Ne gre le za vrtenje obroča na pasu, z njim je mogoče izvajati številne elemente. (Foto: osebni arhiv Eve Nine Cajnko)

Cajnkova se je že dodobra izurila v vrtenju obročev, ki jih sama tudi izdeluje. (Foto: Alenka Lamovšek)

Cajnkova se je že dodobra izurila v vrtenju obročev, ki jih sama tudi izdeluje. (Foto: Alenka Lamovšek)

Eva Nina Cajnko se je nad hulahupom navdušila pred sedmimi leti. (Foto: J. S.)

Eva Nina Cajnko se je nad hulahupom navdušila pred sedmimi leti. (Foto: J. S.)

Eva Nina Cajnko se je pred sedmimi leti navdušila nad hulahupom. Začelo se je, ko je takrat 32-letnica sedela pred računalnikom in ji je bilo hladno; ker je obroč vrtela njena mlajša sestra, je poskusila še sama. Danes ga vrti na nešteto načinov, udeležuje se hulahup konvencij po vsej Evropi, obroče pa je začela izdelovati tudi sama.

Mnogi so prepričani, da je vrtenje obročev otroška igra, a še zdaleč ni tako.  »Hulahup vrtijo stari in mladi, moški, ženske in otroci, suhi in debeli,« pripoveduje. Ne le za pasom, vrteti ga je mogoče čez boke, ramena, kolena in gležnje pa na stegnih in na rokah, nekaterim gre vrtenje obroča celo na nosu. Najbolj izurjeni vrtijo po več obročev hkrati ter izvajajo različne elemente s prestopanjem, skoki in meti.

Hulahup uradno uvrščamo med žongliranje, kombinirati pa ga je mogoče praktično s čimer koli, s plesom, jogo, gimnastičnimi elementi in drugim, pripoveduje Cajnkova, ki hulahup poučuje tudi na različnih delavnicah. Pravi, da se vrtenja obroča lahko nauči kdor koli, pomembne so le tri stvari. »Obroč mora biti dovolj velik, vsaj do pasu, na začetku ga je treba zavrteti čim bolj vodoravno, tretje pa je gibanje – naprej in nazaj ali levo in desno,« razlaga. Pri tem ga je treba vrteti v obe smeri, da se razvijata obe skupini mišic.

Vztrajnost je nagrajena s številnimi blagodejnimi učinki. »Hulahup je dober za krepitev trebušnih in hrbtnih mišic, proti bolečinam v hrbtu in v zgornjem delu hrbtenice, z njim razgibamo vse telo in je hkrati odličen za sprostitev,« našteva Cajnkova in dodaja, da vrtenje hulahupa ne nazadnje vrača tudi v otroštvo.

Ko je s hulahupom začenjala, pri nas ni bilo na voljo dovolj obročev, zato jih je začela izdelovati kar sama. Vsi so unikatni in oviti z blagom, različnih velikosti, večina je tudi zložljivih, naredila je obroč z gorečimi špicami, trenutno izdeluje hulahup z lučkami. Ustvarjalki, ki zadnjih pet let živi na Križnem Vrhu pri Mokronogu, idej ne zmanjka. Cajnkova, sicer diplomirana keramičarka in kiparka, je tudi oblikovalka in ilustratorka, ki je svojo strast našla v hulahupu, ustanovila je tudi društvo Škratarija, prek katerega vodi delavnice. »Gre za veselje do življenja in užitek v gibanju. Začela sem se tudi spoznavati s plesom, ki mi nikoli ni bil blizu. Ko slišim glasbo, sicer ne grem plesat, ampak iskat, kje je moj hulahup,« še pove smeje.

Članek je bil objavljen v 44. številki Dolenjskega lista, 5. novembra 2015

Joži Sinur

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava