Valentinov koncert: Patetico, LokalPatriot Novo mesto

12.2.2016 | 22:00

Preprodaja 5€, na dan koncerta 7€

Obvezne rezervacije sedišč na program@lokalpatriot.si

Po devetih letih je skupina Patetico lani spomladi objavila docela avtorsko ploščo “Vse je v redu z mojo dušo”. Na krilih novega gradiva piše novo poglavje v zgodbi, ki se je pred ducatom let začela na pri nas redek način. Patetico so zasijali kot komet, za katerega nihče natanko ne ve, zakaj sije tako močno, a ta sij vsi še kako čutimo.

Vse skupaj se je začelo pod taktirko pisca, pesnika, dramatika in vsestranskega gledališčnika Roka Vilčnika. Vzel je njemu ljube tuje pop štiklce različnih žanrov in starosti, od Toma Waitsa prek Glorie Gaynor do romskih ljudskih ter jim nadel svoja besedila. Ne prevedena, temveč napisana na novo na osnovi izvirnika. Napisana silovito lepo. Zbral je glasbenike, ki so pesmi zaranžirali, in leta 2003 zrežiral Cabaret Patetico, jazzovsko obarvano glasbeno prestavo, za katero sta bili predvideni le dve ponovitvi. Ko so posnetki druge zakrožili med ljudmi in zašli na medmrežje, se buma ni dalo več ustaviti. Čudoviti, nežni jazzovski aranžmaji, brezhibne izvedbe, edinstveno petje Nike Perunović, besedila, ki bi jih napisal vsak sam, če bi znal… vse je pripomoglo k nastanku enega največjih fenomenov sodobne slovenske pop kulture. “Besedila zadenejo v srce in možgane, naravnost in brez opozorila, s preprostostjo in iskrenostjo, ki navdušuje, in mojstrsko spreobrnejo vsakršno patetiko, ji odvzamejo negativni prizvok in ji vdihnejo novo življenje,” je zapisal radijski urednik Jani Kenda.

In danes vse je domala tako kot prej. Le bolj zrelo, bolj sodobno, bolj sveže in bolj energično kot nekoč. Z istimi sredstvi, v skoraj enaki zasedbi, a s popolnoma avtosrkim pristopom.

Izpoved skupine Patetico vodi filozofija, ki zagovarja tezo, da je patetičnost pozitivna lastnost. Temelji na vrhunskih glasbenih podlagah in izvedbi, na pronicljivem izpovednem vokalu ter melanholičnih, a hkrati razposajenih besedilih, ki se velikokrat spogledujejo s čisto poezijo. Njihova glasba izraža žlahtne prvine bluesa, jazza in swinga. Ljubek, žaloben vokal, tankočutna besedila in imenitna jazzovska instrumentalna zasedba združujejo čaroben preplet zvokov in besed.

Ideja in besedila: Rok Vilčnik – rokgre, vokal: Nika Perunović, bobni: Ciril Sem, klavir: Dejan Berden, kontrabas: Tadej Kampl.