Literarni večer: Gabriela Babnik in Andrej E. Skubic, atrij knjigarne Goga Novo mesto

11.2.2016 | 19:00

V četrtek, 11.2, ob 19.00 bo v atriju knjigarne Goga potekal pogovor z Gabrielo Babnik in Andrejem E. Skubicem.

Z avtorjema se bo pogovarjala Agata Tomažič.

V svojih najnovejših romanih (Gabriela Babnik: Intimno in Andrej E. Skubic: Igre brez meja) se avtorja ukvarjata s tematiko beguncev in rasizma, s katerim se soočajo.

Z romanom Intimno potujemo med Parizom, Ljubljano in New Yorkom, ob tem pa sledimo trem pripovednim nitim: ljubezenski zgodbi Janine in Fadula, nekdanjega novinarja iz Čada, ki je v Evropo pobegnil zaradi svojih kritičnih člankov, razmerju mlade Amine in precej starejšega Tiborja, ki se spopadeta s smrtjo nekajletne hčere Izabele in pripovedjo o umetnici Deani, ki preko fotografije vstopa v intimo svojih portretirancev. Med njimi se znajde tudi skrivnosten moški Tay, ki razkrije povezanost zgodb o identiteti, tujosti ter možnosti in odsotnosti možnosti izbire. Roman Intimno je hkrati tudi odziv na institucionalni in siceršnji rasizem.

V romanu Igre brez meje osrednji lik gorenjskih korenin s prijateljem najde rešitev svojih finančnih težav na razvpiti Lampedusi, v delu z afriškimi pribežniki, natančneje: z njihovimi trupli, ki jih za denar pobira iz morja, zraven pa še dodatno zasluži s preprodajo njihove skromne osebne lastnine. Vendar Kastelic, ki je obenem pripovedovalec zgodbe, ni nekakšen negativec, ki brezsramno ropa trupla tragičnih žrtev in živi na njihov račun, pa čeprav je tudi to res, kot je tudi res, da je razpravljati o utopljencih kot o »tovoru« ali »robi« nekaj povsem običajnega, ideja »privat lagerja« pa velik poslovni obet. Obenem je namreč ne le koristen znotraj sistema, ki je pripeljal do tako absurdno grozljivega stanja stvari, je tudi sočuten in etičen, pripravljen osebno tvegati, da bi preživeli Afričanki z otrokom omogočil dostojno življenje.

Vabljeni!