Priprava na obrezovanje okrasnih grmovnic

10.2.2016 | 10:30

Priprava na obrezovanje okrasnih grmovnic
Priprava na obrezovanje okrasnih grmovnic

Grmovnice ali grmi so lesnate rastline z več deli. Kako jih obrezujemo, pomlajujemo, negujemo in oskrbujemo, nas je v Knjižnici Brežice v četrtek, 4. februarja 2016, poučila gospa Loreta Vlahovič, strokovnjakinja iz Kluba Gaia.

Poznamo veliko število grmovnic. Le-te se razlikujejo po velikosti, rastišču, razraščenosti, cvetenju, življenjski dobi, obliki cvetov in listov ter barvi cvetov in listov, zato lahko z gotovostjo trdimo, da je izbira le-teh na trgu izredno bogata.

Z rezjo odstranjujemo poškodovane dele, mrtvo tkivo, olesenele dele, hkrati pa skrbimo tudi za obliko in razraščenost grmov ter njihovo zdravstveno stanje.

Kadar nam grmovnice prerastejo, obenem slabo cvetijo in imajo mnogo mrtvega lesa, jih je potrebno močno oziroma ostro obrezati.

Veliko je rastlin, ki prenesejo ostro rez, pri kateri režemo skoraj do tal. Tak primer je češmin, ki ga zaradi gostih prepletenih in trnastih stebel težko redčimo.

Pri grmovnicah, katerih nova rast se počasi obnavlja, potrebujemo postopno rez. To delo opravimo v dveh ali treh letih.

Pri cepljenih grmovnicah moramo biti zelo previdni, da jih ne porežemo pod cepljenim mestom, ker bi s tem izgubili cepljeno sorto.

Predavateljica nam je predstavila rez in pomlajevanje hortenzij, sivke, vrtnic, serbotov … Po končanem predavanju smo gospe Loreti zastavili vprašanja, na katera je z veseljem odgovarjala.

Z novim znanjem, ki smo ga pridobili na predavanju, se bomo lažje spopadali s problemi, ki jih bomo v prihodnje imeli z našimi grmovnicami.

Andreja Kos, Knjižnica Brežice

Galerija

_knj (1)
_knj (2)
_knj (3)
_knj (4)
_knj (5)
_knj (6)
_knj (7)
_knj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava