Druženje s poezijo so nam obogatili slabovidni - nov pogled iz teme

6.2.2016 | 11:00

Druženje s poezijo so nam obogatili slabovidni - nov pogled iz teme

Guslarja sem srečal. Bil je slep, pa je rekel: «Sinko, svet je lep!« Malo sem se zmedel. Da je lep? »To boš videl, ko boš slep« (Gustav Krklec)

Že deset let se članice RIC-ovega bralnega krožka Beremo skupaj družimo v čitalnici za odrasle v Študijski knjižnici Mirana Jarca vsak prvi delovni torek v mesecu. Februarska srečanja pa so še posebna, saj so namenjena poeziji. Vsaka bralka z izborom pesmi razkriva svoje čutenje in značaj, ko z nami deli ljubo pesem. V tem času smo prebrale ogromno besed, sestavljenih v verze in kitice in pri tem neizmerno uživale. Skupna ocena: Prešeren je večen, čeprav njegove preroške pesmi razumemo šele sedaj. Tako je s poezijo vseh naših pesnikov: so junaške, domoljubne, žalostne, ljubezenske, nežne, hvalnice. Vse pa pričajo o zgodovini in usodi ljudi, o njihovem čutenju in pesnikovem razpoloženju. Mnoge so postale aktualne še danes. Morda je v pesmih sodobnih pesnikov skrit naboj, ki bo deloval kasneje, saj jih sedaj še ne razumemo. Vedno pa pesmi v nas vzbudijo prijetna občutja in nas ne pustijo ravnodušne. Prav zato je branje poezije prijetno. Hranijo dušo.

Letošnje srečanje pa smo delile s člani medobčinskega društva slepih in slabovidnih Novo mesto. Odkrili so nam svoj svet in svoje doživljanje slepote. Odkrili so nam tudi, kako sami poslušajo, berejo in doživljajo pisano besedo. Najmlajši med njimi - Zlatko Cigič iz Metlike - nam je bral Kettejevo pesem v Braillovi pisavi. Dobro obvlada tudi računalnik. Je zelo iskriv in poln domislic, tudi na račun slabovidnih. Toliko vedrine ne najdeš pogosto, zato je tako dragocen. Zakonca Vicencija in Egidij Skube sta odkrivala pesmi Puškina in Shakespeara, Heineja. Posebno vedra in radoživa Tinka Šetina, avtorica knjige Rdeče vrtnice, tudi slikarka je, nas je razveselila z Lainščkovo pesmijo. Podarili so nam njihovo abecedo, ki po Zlatkovi presoji odpravlja celulit. Na prstih najbrž ! To druženje je bilo za nas posebno doživetje, saj smo spoznale nov pogled iz teme. Hvaležne smo zanj.

Tudi same smo letos pripravile najlepše po našem izboru in uživale v odmevu besed v rimah in ritmu. Brez Pavčka in Prešerna ni šlo, tem so dodane še pesmi Andreja Rozmana Roze, Makarovičeve, Bine Štampe Žmavc, Arsena Dediča, Ide Semenič in basen. Ezopa.

Treba si je torej vzeti čas za branje pesmi. Izberite ljubo pesem, poslušajte svoj glas teh rimanih besed v kiticah. Prisluhnite si dobro, da se boste slišali in občutili! V času, ko ni časa za branje, je čas za poezijo. Privoščite si jo!

Zapisala Lizika Vardijan, animatorka bralnega krožka
Fotografiral Egidij Skube

Galerija

_t (1)
_t (2)
_t (3)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava