DL: Vsak pes mora biti socializiran

6.2.2016 | 15:15

V posavskem kinološkem društvu izobražujejo tako pse kot njihove lastnike oziroma lastnice. (Foto: R. Ž.)

V posavskem kinološkem društvu izobražujejo tako pse kot njihove lastnike oziroma lastnice. (Foto: R. Ž.)

Ne le psi, tudi njihovi vodniki so lahko nevarni - Novoustanovljeno kinološko društvo se strinja s kaznovanjem nevestnih lastnikov psov

Na več sejah so svetniki in svetnice sevniškega občinskega sveta opozarjali na nevestne lastnike psov, ki predvsem na sprehajalnih poteh ne čistijo za svojimi ljubljenčki. To je moteče za tiste sprehajalce in tekače, ki te poti redno uporabljajo za rekreacijo, še posebej pa iztrebki motijo mamice majhnih otrok, ki se bojijo za zdravje svojih malčkov. Da naj več pozornosti namenijo tej problematiki in kršitelje ustrezno kaznujejo, so svetniki in svetnice opozorili tudi redarje posavskega medobčinskega inšpektorata.

Zvone Es, predsednik spomladi ustanovljenega Kinološkega društva Posavja s sedežem v Sevnici, se strinja, da morajo biti nevestni lastniki, ki kljub opozorilom za svojim ljubljenčkom ne počistijo, kaznovani. V društvu so si zato kot eno od nalog zadali tudi osveščanje o skrbi za čisto okolje. V pasji šoli, ki v Sevnici deluje pod okriljem društva, je to ena prvih lekcij za lastnike. Es verjame, da se bo tovrstna kultura izboljšala tudi na račun društva. Sicer je v njem trenutno včlanjenih 53 članov, pasjo šolo pa obiskuje 17 tečajnikov. Nekoliko so trenutno okrnjeni pri strokovnem kadru, saj jim primanjkuje inštruktorjev. Sam je mednarodni kinološki sodnik, z ženo že vrsto let izobražujeta pse-vodnike za slepe, poleg njega pa v društvu lastnike in pse inštruirata tudi dva policista. Nekaj mladih članov pa se trenutno še izobražuje na tem področju.

Za sobivanje ljudi in psov sta namreč vzgoja in socializacija štirinožcev zelo pomembni. »Od lastnika je odvisno, v kaj se bo pes razvil,« pravi Zvone Es, ki dodaja, da nimamo zgolj nevarnih pasem psov, ampak obstajajo tudi nevarni lastniki. Ne glede na pasmo, tudi tisto, ki sodi v kategorijo nevarnih pasem, je mogoče psa obvladati, če je lastnik vešč osnov in ima potrebno avtoriteto ter znanje. Sam priznava, da pri šolanju uporabljajo tudi bodeče ovratnice, ki sicer niso humane, a nujno potrebne zato, da lahko tudi ženske lastnice obvladajo nevarnejše in težje pasme psov. Težijo namreč k temu, da vodnik psa obvlada, saj mu bo ta podrejen in bo tako manj možnosti za to, da bi se na sprehodu stepel z drugim psom ali celo napadel mimoidočega. »Pes se lahko obrne tudi proti svojemu lastniku, zato ga je potrebno obvladati v vsaki situaciji, kar naučimo naše tečajnike,« poudarja Es.

Izobraževanje lastnikov in njihovih ljubljenčkov v Sevnici poteka na treh poligonih. Društvo ima v najemu velik travnik izven mesta ter dva poligona ob Savi. V bodoče bi radi usposobili tudi vodnike reševalnih psov, kar pa bo mogoče šele po zaključenem izobraževanju inštruktorjev.

Članek je bil objavljen v 44. številki Dolenjskega lista, 5. novembra 2015

R. Žnidar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava