Kulturni teden na SŠ Črnomelj – Raziskovalna naloga »Da bi še enkrat prišel domu …«

5.2.2016 | 12:30

Avtorji naloge, mentorici in ravnateljica

Avtorji naloge, mentorici in ravnateljica

V tem tednu na Srednji šoli Črnomelj že tradicionalno poteka kulturni teden, s katerim skozi različne dejavnosti (filmska vzgoja, radijska ura o Prešernu, šolski ples in predstavitev raziskovalne naloge) obeležujemo slovenski kulturni praznik.

V sredo, 3. 2. 2016, so dijaki v času razredne ure prisluhnili predstavitvi sociološko-zgodovinske raziskovalne naloge z naslovom »Da bi prišel še enkrat domu …« (Kako so 1. svetovno vojno doživljale družine pod Semiško goro). Prireditev so dijaki, pod vodstvom profesoric Helene Konda in Jelene Šikonja popestrili z dramskimi in glasbenimi točkami.

Problematika 1. svetovne vojne je ob stoletnici njenega začetka še kako aktualna, česar so se zavedali Anž Plut, Tjaša Ogulin in Zvonka Janežič, dijak in dijakinji 2. aG, ki so pod mentorstvom profesoric Janje Jankovič in Gordane Popovič Lozar z nalogo na državnem tekmovanju raziskovalnih nalog – to poteka v okviru mednarodnega tekmovanja Eustory – dosegli drugo mesto. Naloga predstavlja izjemen dosežek, saj razen Spominov na prvo svetovno vojno in ujetništvo Antona Grahka iz Črnomlja za področje Bele krajine in zlasti današnje občine Semič ni strokovne literature na to temo, sploh pa ni literature, ki bi obravnavala doživljanje vojne skozi perspektivo žensk in otrok.

Jelena Šikonja
foto: Jani Metež in Tilen Šetina, prof.

Galerija

_crnomelj (1)
_crnomelj (10)
_crnomelj (11)
_crnomelj (12)
_crnomelj (13)
_crnomelj (14)
_crnomelj (15)
_crnomelj (16)
_crnomelj (17)
_crnomelj (2)
_crnomelj (3)
_crnomelj (4)
_crnomelj (5)
_crnomelj (6)
_crnomelj (7)
_crnomelj (8)
_crnomelj (9)
_crnomelj
_skupinska avtorji naloge_mentorici_ravnateljica

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

6.2.2016–1     + (0)     – (1)     Oceni ive 

Bravo dijaki, čestitke nastopajočim in mentoricam, Bravo Gimnazija Črnomelj! Ali bomo lahko tudi Belokranjci kje prisluhnili tej predstavitvi? Nas zelo zanima! O drugi svetovni vojni vemo veliko, o prvi ničesar.

7.2.2016–1     + (0)     – (1)     Oceni vika lozar 

Pridružujem se pobudi, da bi dijaki to zanimivo videnje prve vojne skozi ljudske oči predstavili širšemu občinstvu.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava