DL: Prihodnost Bele krajine je v turizmu

3.2.2016 | 13:15

Milena Pavlovič

Milena Pavlovič

Mileno Pavlovič je že od nekdaj zanimal turizem, čas pa si je zanj našla šele po upokojitvi. V turizmu je začela delati pred 13 leti. Bila je predsednica turističnega društva Vigred Metlika, že vrsto let pa je podpredsednica tega društva in tudi podpredsednica Društva lokalnih vodnikov Bele krajine.

Ker je imela v službi veliko stikov z ljudmi, ji tudi takrat, ko se je začela ukvarjati s turizmom, ni bilo težko navezati stikov z njimi. A ker je želela delo, ki se ga je lotila, opraviti dobro, in ker se zaveda, da človek ne more opravljati dela, če tudi sam ne raste z njim in se dodatno šola, se je tudi v pokoju izobraževala. Pridobila je licenco za lokalnega in državnega turističnega vodnika.

Ko je bila predsednica turističnega društva Vigred, je pred dobrim desetletjem začela v metliški občini s projektom Turistične zveze Slovenije Moja dežela, lepa in gostoljubna, ki ga vodi še danes. V tem času so v občini ocenili več kot 1.000 stanovanjskih hiš z vrtovi, balkoni ali gospodarskimi poslopji, tradicionalnih belokranjskih hiš, javnih in poslovnih objektov, letos pa prvič tudi turistične vasi. »Ljudje so prizadevni in v glavnem dobro skrbijo za podobo stavb, kjer živijo in delajo, ter njihovo okolico. Včasih jih je potrebno le nekoliko motivirati. Na vsakoletnih ocenjevanjih ugotavljamo, da je naše podeželje lepo, res pa je, da bo potrebno marsikje še kaj postoriti,« je dejala Pavlovičeva, ki je prepričana, da ni dovolj, da se v Beli krajini hvalijo le, koliko Belokranjcev so kot turiste odpeljali drugam. Po njenem je predvsem pomembno, koliko turistov pride v Belo krajino, kajti le od teh bo dežela belih brez lahko tudi kaj iztržila.

»Prihodnost Bele krajine je v turizmu. Belokranjci se trudijo, da so njihovi turistični produkti čim bolj kakovostni. Menim pa, da bi se morali turistični ponudniki bolj povezovati in združevati ter pokazati še nekoliko več zavzetosti in inovativnosti pri ponudbi produktov. Včasih so še vse preveč skromni. Vesela pa sem, da mi je uspelo številne turiste navdušiti nad Belo krajino in da je šla hvala o njej od ust do ust,« je zadovoljna Milena.

Pavlovičevi je nedavno Turistična zveza Slovenije podelila v Novi Gorici posebno priznanje za prizadevno prostovoljsko delo v turistični društveni organizaciji. V obrazložitvi je zapisano, da »Milena Pavlovič že vrsto let v metliški občini uspešno skrbi za projekt Moja dežela, lepa in gostoljubna. S svojim zvestim in predanim prostovoljnim delom motivira občane, da lepo urejajo svoje bivalno okolje. S tem krajani prispevajo h kvaliteti lastnega bivanja, pa tudi k urejenosti kraja, kar je eden od osnovnih pogojev za razvoj turizma. Pavlovičeva že ves čas v okviru društva skrbi tudi za številna strokovna predavanja in izlete, svoj prosti čas pa skoraj v celoti namenja delovanju v turističnem društvu.« Ob tem je Milena dejala, da ne dela za priznanja, to priznanje pa naj bi bilo predvsem motivacija za mlajše, ki jih pogreša zlasti pri prostovoljnem delu. »Pred leti sem vodila turistični krožek na podzemeljski osnovni šoli. To je bila dobra izkušnja, ki bi jo bilo potrebno ponoviti,« je prepričana Pavlovičeva.

Članek je bil objavljen v 43. številki Dolenjskega lista, 29. oktobra 2015

M. Bezek-Jakše

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

3.2.2016+2     + (3)     – (1)     Oceni areyouass 

gospa milena,lepo vas prosim!kdo sploh še če it turista v tej revni belokrajini?saj ne rečem,breze,zidanice,kmetije,kolk jo je še....kj res ne vidite da je ta del slovenije reven,ljudje revni,skromni,dost ne fali da ne bojo klošarji pr kolpi fehtali za evro???ste slepi??lubi buh,no!

4.2.2016+1     + (1)     – (0)     Oceni Jager 

Seveda je prihodnost v turizmu! manjka nam še mreža na gorjancih, potem pa bomo zelo zanimivi kot REZERVAT tuntlekov. Karte bodo ščipali pa pdgurci na Vhti

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava