Potrebujemo pomoč: Ušle so nam ovce; ste jih videli?

2.2.2016 | 11:05

Potrebujemo pomoč: Ušle so nam ovce; ste jih videli?

Konec preteklega tedna je na kmetiji v Velikih Selih pri Adlešičih ponoči nekaj prestrašilo in razgnalo trop ovac, ki je bil v sadovnjaku le dobrih 100 metrov od hleva in manj kot 20 metrov od sosedove hiše. Kaj se je zgodilo, ne vemo: lahko so bili psi, mogoče poskus kraje, manj verjetno pa, da so bile zveri, saj ni pobitih ali poškodovanih živali. Nekaj živali je ostalo na pašniku, v teh dneh pa smo jih na različnih koncih zbrali še 25. Še vedno manjka 11 živali. Nekatere ovce so bile najdene več kilometrov globoko v gozdu.

Ker so ovce bežale večinoma v smeri gozda Veliko bukovje in Lipovice, je pričakovati, da se bodo pojavile na gozdnem robu ob vaseh Bedenj, Pribinci, Tribuče ali Bojanci. Manj verjetno je, da na območju Adlešič ali Preloke in Vinice. Ovce so skromne in vajene bivanja na prostem ter v dobri kondiciji in so v takšnem vremenu sposobne samopreživetja dalj časa. Morebiten sneg pa jih bo popolnoma onemogočil v gibanju in prehranjevanju.

Ovce so pasme belokranjska pramenka (10) - kot na priloženi fotografiji, ena pa je oplemenjena jezersko-solčavska (JSR). Vse so visoko breje in niso primerne za klanje. Kotitve se pričakujejo v mesecu marcu in aprilu. Ovce so vajene vodenja z ovčarskimi psi, a so sedaj preplašene in se ljudem ne bodo približale. Vse živali imajo ušesne številke, tiste, ki so enkrat že kotile, pa so tudi tetovirane v uho. Vse živali so del genske banke ohranjanja avtohtonih pasem domačih živali.

Vsako informacijo, ki bi nas pripeljala do izgubljenih ovc, bomo primerno nagradili.

Hvala in lep pozdrav,

Boris Grabrijan, Kmetija Vučji ogrizek
Velika Sela 6, ADLEŠIČI
041 366 501

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

3.2.2016Oceni Jonez 

Mislim da gre za dezertiranje in priključitev SDSNacionalni gardi. Odprite spletno stran omenjene stranke in tam jih boste našli.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava