Borci za vrednote NOB: Na svojem smo ostali mi gospodarji

1.2.2016 | 14:10

Borci za vrednote NOB: Na svojem smo ostali mi gospodarji
Borci za vrednote NOB: Na svojem smo ostali mi gospodarji

Na svetovni dan holokavsta se ves svet spominja tragičnih žrtev nacizma in fašizma, ko so v mnogih taboriščih izginili milijoni nedolžnih žrtev. Med temi žrtvami je bilo 9.600 Slovencev, tudi otrok. Na ta dan so v Združenju borcev za vrednote NOB Novo mesto podelili šest visokih priznanj za dolgoletno uspešno delo v tej organizaciji pri ohranjanju in trajnem spominu na dogodke NOB. Zlate plakete so prejeli; Rudi Mraz, Rudi Sever, Ante Stipanović, srbrne Justi Macedoni, Dane Badovinac in Milan, sin umrle Marije Zupančič za dosežke dela matere.

Spomin na čas trpljenja, preganjanja, prepovedi uporabe slovenskega jezika, izgube premoženja, domovine, je še živ, mladim ostaja le ponos, da so bili dedki in babice borci za našo svobodo, da okupator ni zmagal in so se lahko tisoči vrnili na svoje domove. Hitlerju in Mussoliniju ni uspelo, da bi ta naša domovina postala nemška in italijanska. Na svojem smo ostali mi gospodarji - s svojo besedo, pesmijo, kulturo.

Jože Pečnik

Galerija

nob (1)
nob (2)
nob (3)
nob (4)
nob (5)
nob (6)
nob (7)
nob

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (23)

1.2.2016–3     + (3)     – (6)     Oceni Tadej 

Pravljice za nekatere.

1.2.2016+2     + (4)     – (2)     Oceni Mlka 

Tadej (naveličano), kakšne pravljice? Če vsega tega nisi doživel, zate ne obstaja? Ke rte ne poznam, ne obstajaš?

1.2.2016–1     + (4)     – (5)     Oceni Tadej 

Raje si preberite kakšno knjigo. Saj sem bil sam tudi opran.

1.2.2016+2     + (2)     – (0)     Oceni korenina 

Tadej, knjig v domači in svetovni literaturi o holokavstu je dovolj, da še takšnega novodobnega opranoglavca prepričajo o dejstvih in strahotah tistega časa. Potrebna je samo jasna presoja, brez JJ, Leljaka, Pečarjeve in še kakšnega kvazi zgodovinarja in publicista.

1.2.2016+5     + (7)     – (2)     Oceni smart 

Holokavst je bil, ja. Borba proti temu je bila upravičena. Tisto, kar pa se je iz tega izcmizilo (komunizem) pa je našo deželo pahnilo za stoletje nazaj. Borce NOB se naj povezuje tudi z zločini, ki si bili storjeni iz njihov strani - to je nekajkrat več smrtni žrtev, kot nam jih je zadal Hitler z Italjani vred.

1.2.2016+6     + (7)     – (1)     Oceni smart 

In seveda - res, naša domovina je res manj nemška (zakaj je sploh to slabo), ampak pa zato dosti bolj bosanska in albanska...

1.2.2016+3     + (4)     – (1)     Oceni MLADA 

Mladi pod vplivom desnih strank nočete razumeti trpljenja naših ljudi v taboriščih, pridite na grad Rajhenburg in si oglejte dokazni material...in nočete verjeti , da nam je bilo v skupni državi veliko lepše in boljše in tudi tistim, ki danes pluvaajo po njej...

1.2.2016–1     + (0)     – (1)     Oceni Majda 

Korenina,ne mešaj drugih,čeprav imajo v marsičem prav. Dejstva! Dejstva ja!

2.2.2016+1     + (2)     – (1)     Oceni gofo 

Iskrene čestitke vsem nagrajencem, ki se trudijo ohranjati vrednote svobode in miru.

2.2.2016—     + (1)     – (1)     Oceni opazovalec 

Res smo ostali na svoji zemlji gospodar? V šestdesetih letih so naši ljudje množično odhajali s trebuhom za kruhom na delo predvsem v Nemčijo. Torej tam od koder je prišla največja nesreča. Če ni ekonomske blaginje in svobode, tudi ostale svobode ni. Merklova ni sprožila nobenega "šusa" pa komandira celo Evropo. Zanima me kaj je Ante razen, da nosi prapor, tako pomembnega naredil. Morda je v organizaciji zmanjkalo kandidatov?

začetnapredhodna Stran: 1/3naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava