DL: Je res naročil štirikratni umor?

30.1.2016 | 12:00

Davor Fendre je bil ves čas obravnave vklenjen. (Foto: J. A.)

Davor Fendre je bil ves čas obravnave vklenjen. (Foto: J. A.)

V največjem slovenskem zaporu na Dobu naj bi 43-letni Davor Fendre iz Šentjurja sojetnika Jožefa Kovača iz maščevanja napeljeval k umoru nekdanje partnerke Anje, njenega najstniškega sina in njenih staršev.

Tožilstvo Fendretu očita, da je lansko jesen Kovaču, ki si je obetal, da ga bodo predčasno izpustili na prostost, večkrat rekel, naj pobije omenjene štiri, dejanja pa naj bi se zgodila v času, ko bi bil on še zaprt in tako ga ne bi mogli povezati z njim. Do tragičnega dogodka ni prišlo, Kovač je svojega jetniškega kolega prijavil, ta pa se je zaradi tega znašel na novomeškem okrožnem sodišču.

IZ ZAPORA V PRIPOR

»Krivde ne priznam, ker ni res,« je bil kratek odgovor Štajerca, ki je že od maja, ko je Kovač povedal, kakšen posel naj bi hotel skleniti z njim, v priporu v Celju. Ravno v tistem času se mu je iztekla tudi njegova zaporna kazen na Dobu, ki si jo je zaslužil s svojim nasilnim vedenjem v družini, in tako se je njegovo bivanje za zapahi podaljšalo.

Obtoženi je po poklicu elektrotehnik, oče dveh hčerk, sicer je tudi glasbenik in trenutno nima stalnega bivališča, povedal je, da je bila njegova hiša v Šentjurju, v kateri je živel, preden je prvič pristal v zaporu, prodana na dražbi, kupila pa naj bi jo starša nekdanje partnerke. Poleg tega ima še starejšo hišo v Laškem in je brez prihodkov.

Tožilka Maja Povšin je povedala, da naj bi Fendre Kovača, ki ga javnost pozna po tem, da je bil obsojen zaradi ugrabitev in umorov podjetnikov, nagovarjal, naj umori Anjo, ker ga je varala in prijavila zaradi nasilništva, kar ga je posledično pripeljalo v keho. Njenega sina, ki ga je imela, še preden sta se spoznala, ni maral, imenoval naj bi ga kar pankrt, prav tako ne njenih staršev Branka in Jožice, ki nista podpirala njunega razmerja, poleg tega sta se mu zamerila še s tem, da sta na dražbi kupila njegovo hišo.

»Če obtoženi prizna obtožbo, za vsako kaznivo dejanje predlagam tri leta zapora in enotno kazen 10 let, poleg tega pa še podaljšanje pripora do prestajanja kazni oziroma pravnomočnosti sodbe,« je rekla tožilka.

OD PRIJATELJEV DO SOVRAŽNIKOV

Fendre in Kovač sta se spoznala v največjem slovenskem zaporu na Dobu, očitno je bil njun odnos vsaj nekaj časa zaupen, pogovori o umorih naj bi tekli v drugi polovici lanskega leta. Potem se je njuno prijateljstvo očitno skrhalo, drugače si pač ni mogoče razlagati dejstva, da je Kovač namere svojega sojetnika naznanil policiji.

Zagovornik obtoženega je po obravnavi dejal, da je vse skupaj konstrukt proti njegovi stranki, ki si ga je očitno izmislil Kovač. »Objektivno umorov sploh ni bilo mogoče izpeljati, kot mu očitajo,« je rekel, ob tem pa najverjetneje mislil na to, da Jožef Kovač prestaja res dolgo zaporno kazen. Spomnimo, septembra 2012 so ga obsodili na 30 let zapora zaradi umora podjetnika Milana Tilija iz okolice Tržiča, ki se je zgodil leta 1999, že prej je bil na prestajanju 20-letne kazni zaradi več ugrabitev in umora drugega podjetnika.

Članek je bil objavljen v 43. številki Dolenjskega lista, 29. oktobra 2015

Janja Ambrožič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava