DL: Dobre prakse - Ovčerejec in prašičerejec Bojan Kum

30.1.2016 | 15:30

Današnje razmere so takšne, da je Bojan Kum ob delu na kmetiji tudi še zaposlen, rad pa bi delal, kot nam je povedal, samo na kmetiji. (M. L.-S., foto: K. Kregar)

Današnje razmere so takšne, da je Bojan Kum ob delu na kmetiji tudi še zaposlen, rad pa bi delal, kot nam je povedal, samo na kmetiji. (M. L.-S., foto: K. Kregar)

Kumova kmetija je usmerjena v rejo ovac in prašičerejo, za popestritev ponudbe kmetije pa nameravajo začeti še z rejo krav dojilj – Registrirali bodo dopolnilno dejavnost za predelavo mesa

Kmetija Bojana Kuma z Malega Slatnika na območju Mestne občine Novo mesto spada glede na razvrstitev območij v hribovsko–gorsko območje. Po velikosti kmetijskih površin je srednje velika kmetija, saj Kumovi obdelujejo skupno 11,77 ha kmetijskih površin.

Od skupnih površin predstavljajo trajni travniki 5,12 ha in njivske površine 6,65 ha. V njivski kolobar so vključeni: koruza, ječmen, grah in travno deteljne mešanice. Travinje vključuje 2,5 ha pašnikov (sistem čredinske paše s 5-žično električno ograjo). Začetki postavitev prvega pašnika sistema elektro ograje segajo v leto 1998. Kmetija je že vrsto let usmerjena v dve kmetijski panogi: rejo drobnice s poudarkom na vzreji jagnjet za meso in v prašičerejo, ki temelji na vzreji pujskov in prašičev pitancev. Po podatkih zbirne vloge na dan 1.februar 2015 je bil stalež živali: 48 ovac nad enim letom, 29 jagnjet do enega leta, plemenski oven, dve plemenski svinji in štirje pujski, kar predstavlja skupno 9,87 GVŽ.

Mladi prevzemnik Bojan je v letu 2008 od očeta prevzel kmetijo in skupaj z življenjsko sopotnico Darjo, ki je gospodinja, delata na domači kmetiji. Bojan je tudi zaposlen v trgovini Agroma. V pravo veselje sta jima hčerki, dvojčici Ana in Eva, ki sta prvošolki. Bojan je v letu 2006 uspešno zaključil srednjo kmetijsko šolo, smer kmetijski podjetniški tehnik. Svoje znanje še izpopolnjuje, saj je vpisan na Višji strokovni šoli za kmetijskega inženirja. Leta 2014 je uspešno opravil tudi 36-urni tečaj za predelavo mesa.

Kmetija je v letu 2008 kandidirala na razpis 112 – Pomoč mladim prevzemnikom kmetij s ciljem izgradnje večnamenskega objekta za spravilo žita in kmetijske mehanizacije ter ureditev zunanje okolice in nakup kmetijske mehanizacije z namenom posodobitve obstoječega strojnega parka. Pri pripravi vloge na razpis in spremljanju investicije je Bojan ves čas sodeloval s kmetijsko svetovalno službo KGZS Novo mesto. Kmetija si je zastavila petletni cilj in v letu 2013 omenjene investicije tudi uspešno zaključila.

Novi večnamenski objekt velikosti 150 m2, ki služi za spravilo žita in vključuje sušilnico za žito (sistem toplega zraka, kapaciteta 6 m3), omogoča skladiščenje žita in hkrati spravilo kmetijske mehanizacije, ki je tako zavarovana pred zunanjimi vplivi, zato se bodo stroški vzdrževanja strojev zmanjšali. Ureditev zunanje okolice omogoča lažjo dostopnost in manevriranje s kmetijsko mehanizacijo in enostavnejše vzdrževanje oziroma čiščenje. Nakup kmetijske mehanizacije ima pozitiven učinek pri specializaciji in posodabljanju kmetijske pridelave, povečanju kakovosti kmetijskih proizvodov, povečanju prihodka na delovno enoto in zmanjšanju potrebne delovne sile.

Dolgoročni cilj mladega prevzemnika je dokončati oz. opremiti prostor za predelavo mesa (suhomesnatih izdelkov in razsek mesa). Namerava namreč registrirati dopolnilno dejavnost za predelava mesa, ki bi predstavljala dodano vrednost osnovni kmetijski pridelavi in omogočila dodatni dohodek na kmetiji ter zaposlitev nosilca doma na kmetiji. Da bi popestrili ponudbo kmetije, nameravajo pričeti tudi z rejo krav dojilj za vzrejo telet. Načrti so veliki, a ker so vztrajni in delavni, se ni bati, da tudi vnaprej ne bi uspešno uresničevali zastavljenih ciljev.

Članek je bil objavljen v 43. številki Dolenjskega lista, 29. oktobra 2015

Katica Kregar, KGZS – Zavod NM

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava