DL: Kabala - nekdaj skrivna, zdaj vsem dostopna

1.1.2016 | 11:15

Dušan Kaluža (Foto: M. L.-S.)

Dušan Kaluža (Foto: M. L.-S.)

Inštitut Kabala, ki deluje v mednarodnem prostoru, že dobro leto deluje tudi v širšem slovenskem jezikovnem prostoru, za bazo svojega delovanja pa so si izbrali Kočevsko. »To bo prispevalo tudi k prepoznavnosti Kočevske,« pravi ustanovitelj Inštituta Kabala, učitelj kabale in hebrejščine Dušan Kaluža, po rodu Kočevec, ki živi v Španiji.

Da je doma iz Livolda pri Kočevju, je razlog za to, da se je Kaluža odločil, da bodo delavnice, ki jih namerava organizirati dvakrat na leto za širšo javnost, potekale v Kočevju. Tako bo to soboto v prostorih gimnazije in srednje šole potekala Kabalistična konferenca 5776, s katero želi, kot pravi, inštitutsko dejavnost približati širši javnosti in tako po svojih najboljših močeh prispevati k reševanju izzivov sodobnega časa. To bo, kot dodaja, prva tovrstna prireditev v Kočevju in Sloveniji nasploh, potekala pa bo v obliki celodnevne okrogle mize z naslovom Kabalistični pogled na spiritualnost in biblijo.

»Ne gre za novačenje novih ljudi,« zatrjuje Kaluža, ki se je s kabalo prvič srečal pred osmimi leti v Španiji, ko je še delal kot turistični vodič. »Spiritualno izobraževanje je dolgotrajen proces in ni izobraževanje v klasičnem smislu,« pojasnjuje in dodaja, da izobraževanje, skozi katerega je šel tudi sam in ga sedaj že leto in pol izvaja prek interneta za skupino v Španiji in skupino osmih Slovencev, ki živijo na različnih koncih sveta, traja šest let in je proces, v katerem človek postane iz egoista altruist. »Altruizem je, kadar svoje želje uskladimo z željami celotnega kolektiva, s potrebami celotnega človeštva,« pravi in dodaja, da takšno izobraževanje ni za vsakogar, je pa za slehernega človeka kabala, kot jo bo predstavil na okrogli mizi.

»Kabala izvira iz židovstva in je včasih veljala za skrivnostno in skrivno. Dostopna je bila le izbrancem. Z njo so se ukvarjali samo moški, starejši od 40 let, iz urejenih družin. Zaradi splošnega evolucijskega napredka pa je danes potreba po tovrstnem znanju ogromna in splošna,« pravi. Prav zato se je odločil, da bo organiziral izobraževanja tudi za najširši krog ljudi. Na prvem to soboto bo s stališča kabale interpretiral sveto pismo. V svetem pismu oz. 5 Mojzesovih knjigah so odgovori na najbolj zapletena vprašanja našega bivanja in sožitja ali kot pravi Kaluža: »Tora, kadar jo dešifriramo s kabalistično metodo, govori o nastanku in razvoju želje po sprejemanju užitka in o preobrazbi te želje v sprejemanje z namenom dajanja.« Pri tem pa je posebnost kabalističnega pristopa, kot pravi, da ne izključuje oz. ne negira drugih, denimo verskih interpretacij svetega pisma. »Gre za to, da se s kulturnega stališča spozna še kakšen drug pogled na sveto pismo,« pravi in dodaja, da bo okrogla miza prispevala k jasni predstavi o spiritualnosti za potrebe razumsko naravnanega človeka sodobnega časa, ki hoče prepričljive in učinkovite odgovore za osebne in kolektivne izzive, kjer klasično znanje ne zadostuje več. S tem, da bo okrogla miza, ki je namenjena vsem z območja Slovenije, potekala v Kočevju, pa, kot pravi, želi na nevsiljiv način dati Kočevju, ki je njemu samemu veliko dalo, nekaj novega oz. novo kulturno noto.

Članek je bil objavljen v 38. številki Dolenjskega lista, 24. septembra 2015

M. Leskovšek-Svete

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

3.1.2016Oceni Paroket 

Kabala, oz. Sveta Kabala, je v osnovi, mnogo več od omenjenih zadev. V židovskih družinah (Sefardov), se je prenašala na prvorojenca. V prvi vrsti si je treba Drevo življenja s Sefirami, ki so številke in Potmi, izdelati v sebi in balansirati nasprotja. To pa je težko delo. Vso srečo gospodje.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava