Okrogla miza “Kam pelje avtobus?” na temo razvoja javnega mestnega potniškega prometa v Novem mestu, hostel Situla Novo mesto

3.12.2015 | 17:00

- v organizaciji Est=etike, društva za vzpodbujanje etike v prostoru

V četrtek, 3. decembra 2015, ob 17.00 uri Est=etika, društvo za vzpodbujanje etike v prostoru, v sklopu projekta “Odpeljem te! V zeleno Novo mesto”, organizira okroglo mizo z naslovom “Kam pelje avtobus?” na temo razvoja javnega mestnega potniškega prometa (JMPP) v Novem mestu z namenom vzpodbujanja njegove uporabe.

Javni mestni potniški promet, ki ga v Novem mestu trenutno izvaja koncesionar Arriva, kljub rasti števila uporabnikov še ni dosegel želenega dometa prevoženih potnikov na letni ravni. Društvo Est=etika z dogodkom nadaljuje s projektom “Odpeljem te! V zeleno Novo mesto”, s katerim želi opozarjati na problematiko JMPP in vzpodbuditi njegovo uporabo. Poleg Est=etike se bo na okrogli mizi predstavila lokalna civilna iniciativa, Novomeška kolesarska mreža, ki deluje na področju vzpodbujanja alternativnih načinov mobilnosti. Predstavili se bodo tudi primeri dobre prakse upravljanja JMPP: Ljubljanski potniški promet d.o.o., ter mesti Maribor in Ljutomer, ki imata edini v Sloveniji že zastavljeno Celostno prometno strategijo. Poudarek teh predstavitev bo na startegiji oz. učinkovitih ukrepih višanja števila uporabnikov JMPP. Ob zaključku bo podžupan MoNM, Boštjan Grobler, predstavil in nakazal smer razvoja JMPP v Novem mestu.

Izmed vseh učinkovitih ukrepov za povišanje števila uporabnikov JMPP, ki jih bodo gostje predstavili na okrogli mizi, bo društvo Est=etika izbralo tri najrelevantnejše in jih v obliki pobud posredovalo Mestni občini Novo mesto.

Društvo Est=etika je s projektom “Odpeljem te! V zeleno Novo mesto” uspešno kandidiralo na razpisu za male projekte Norveškega finančnega mehanizma. Glavni namen projekta, ki se je pričel v začetku letošnjega leta in se bo zaključil konec leta, je poleg vzpodbujanja rabe javnega avtobusnega prometa tudi odpiranje vprašanj trajnostnega razvoja mesta ter aktivnega državljanstva.

S pomočjo partnerjev projekta (Mestna občina Novo mesto, Arriva, d.o.o., Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, Založba Goga) je društvo med drugim raziskovalo in analiziralo obstoječe stanje javnega prometa v Novem mestu, podalo pobudo za reševanje te problematike, izvedlo nagradne igre, oblikovalo plakate in letake za vzpodbujanje uporabe in z otroci in mladino prenovilo izbrana avtobusna postajališča.