Zaključek projekta Posavci beremo skupaj z gostom Sebastijanom Pregljem

30.11.2015 | 13:00

Zaključek projekta Posavci beremo skupaj z gostom Sebastijanom Pregljem
Zaključek projekta Posavci beremo skupaj z gostom Sebastijanom Pregljem

»20. november je dan, ko vsako leto praznujemo slovenske splošne knjižnice. To je hkrati priložnost, da v javnosti širimo glas o ustanovah vseživljenjskega učenja, ki jih nekateri prvič obiščejo kot otroci, drugi kot odrasli in tretji na jesen življenja. Razlogi za obisk knjižnic so različni, prav tako kot so različna pričakovanja tistih, ki vstopajo vanje.« S temi besedami je v četrtek, 26. novembra 2015, zbrane v Dvorani Savice Zorko nagovorila direktorica Knjižnice Brežice, mag. Tea Bemkoč.

Hkrati je bil letošnji 20. november tudi dan, ko smo uspešno zaključili jubilejno 5. sezono bralnega projekta Posavci beremo skupaj, s katerim smo tri posavske knjižnice – Valvasorjeva knjižnica Krško, Knjižnica Sevnica in Knjižnica Brežice – svoje uporabnike prvič nagovorile marca 2010. Od tedaj do danes so se nam pridružili številni bralci, ki so pomembno sooblikovali ta bralni projekt.

Ob zaključku letošnje bralne sezone smo v Knjižnici Brežice gostili pisatelja Sebastijana Preglja. Moža, katerega naključno izbrane črke, opremljene s pridevniki, predstavijo tako: abstrakten, brezskrben, dober, iskren, ljubezenski, preprost, svetovljanski in zadnja črka slovenske abecede – ž – s pridevnikom življenjski. Sebastijan sicer pravi, da izmed 25 črk naše abecede ne more izbrati ene, ki bi mu bila posebej všeč, izmed ločil pa je izbral podpičje. 400 tisoč besed, kolikor jih po zadnjih ocenah premore prelepi slovenski jezik, mu je dovolj, da pri pisanju ne prestopa pravopisnih mej. Domače mu je spogledovanje s fantazijo in nadrealnostjo, ki pa ju je v zadnjih dveh romanih, o katerih sva se pogovarjala, Pod srečno zvezdo in Kroniki pozabljanja, le za okus. Tokrat so v ospredju svetle pripovedi o temnejših straneh življenja. Teme, o katerih piše, so premišljene, načrtovane in razvijajoče se dalj časa. Njegovo pisanje ni vezano na prostor, čeravno najraje piše doma, pač pa na čas. Je namreč jutranji tip človeka in »budilka« ob pol četrti uri zjutraj mu ni tuja. Pri tem ga kakor kulisa ustvarjalnega dogajanja spremlja glasba. Kot pisatelj ima tudi on svojega najljubšega pisatelja oziroma pisateljico; odvisno od obdobja, v katerem mu zastavimo to vprašanje.

Prijetnemu pogovoru so sledili statistični podatki letošnjega bralnega projekta in podelitev knjižnih nagrad najuspešnejšim bralcem. Le- te je letos v vseh treh posavskih knjižnicah osvojilo 135 bralcev, od tega 35 v Knjižnici Brežice, kjer smo našteli 69 sodelujočih bralcev, ki so v obdobju osmih mesecev oddali 512 izpolnjenih knjižnih kazalk. Med najbolj branimi so bile knjige Zmajeva kri (vsi trije deli), Panika, Poljub iz Rusije, Sestra, Tek za zmajem, Potepuški maček Bob in Reci, kdaj.

Medijski sponzor projekta je bil tudi letos zavod Neviodunum, v knjižnih nagradah pa se je podpisala Celjska Mohorjeva založba. Nakup knjižnih nagrad so nam z donacijami omogočili KOOP trgovina d.o.o., MKK Kus d.o.o., Generali zavarovalnica d.d. in Market Dušak d.o.o. za kar se jim iskreno zahvaljujemo.

Z ustvarjanjem nove posavske bralne zgodbe pričnemo marca 2016. Do takrat pa si želimo, da številne uporabnike pot vsakodnevno vodi v knjižnico. Naj se udejanja zapis Otona Župančiča iz pesmi Duma na stekleni steni stavbe brežiške knjižnice: »Tu, tu se žile življenja stekajo, pota vesoljstva tukaj se sekajo.«

Mateja Kus, Knjižnica Brežice

Galerija

sp (1)
sp (2)
sp (3)
sp (4)
sp (5)
sp (6)
sp

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava