Mirko filmsko knockoutiral Madžara in obranil naslov prvaka

30.11.2015 | 10:20

Mirko filmsko knockoutiral Madžara in obranil naslov prvaka
Mirko filmsko knockoutiral Madžara in obranil naslov prvaka
Mirko filmsko knockoutiral Madžara in obranil naslov prvaka

Branilec IMTL naslova Mirko Vorkapić je v soboto spektakularno z knockoutom v tretji rundi odpravil madžarskega izzivalca Adama Gaala. Uspešen je bil tudi Gregor Smole, medtem ko sta Borut Turk in Rok Eršte zapustila ring sklonjene glave. 600 ljubiteljev borilnih veščin je navdušil tudi uvodni amaterski del v telovadnici OŠ Drska.

V rojstnem kraju slovenskega tajskega boksa, Novem mestu, je potekal že 60. (!) dogodek v organizaciji novomeškega kluba Scorpion. Ljubitelji tajskega boksa so napolnili tako tribune kot tudi prostor ob ringu in znova ustvarili odlično vzdušje. Dogodek je pritegnil kar nekaj znanih obrazov iz sveta glasbe in borilnih veščin. Med publiko so bili trenutno tretje rangirani težkokategornik na svetovni lestvici Mladen Brestavac, nekdaj številka 1 srednje kategorije Emil Zoraj, aktualni FFC prvak Samo Petje ter raperja Zlatko in Doša. Ob tem ne gre nikakor pozabiti na častnega člana kluba, Korejca Jin Kwona, ki je samo za to priložnost priletel iz Seula in borcem novomeškega kluba izkazal veliko čast s svojo prisotnostjo.

Uvodni del je postregel z desetimi amaterskimi dvoboji v otroški, mladinski in članski konkurenci, kjer so nastopili borci iz slovenskih, hrvaških in srbskih klubov. Seveda pa je bil dogodek, ki so ga organizatorji izpeljali z darežljivimi 300 evri prispevka Mestne občine Novo mesto, osredotočen okoli profesionalnega dela, kjer so bili na sporedu štirje dvoboji med slovenskimi n madžarskimi borci. Gostujoča ekipa je v Novo mesto prišla visoko motivirana in takoj na začetku pokazala, da bo trd oreh za domačine. V prvem dvoboju težkokategornik Rok Eršte ni našel pravega ritma proti visokemu Khalidu Abdelgadirju, ki je Eršteta onemogočil s konstantnim pritiskom in večjo natančnostjo z ročnimi udarci. Sodniška odločitev je bila enoglasna v prid Madžara. V drugo je poskušal Borut Turk proti Beli Szaki. Kljub dobri formi v zadnjem času in solidni predstavi tudi tokrat, Turk ni uspel prepričati sodnikov, ki so za prikazano zasluženo nagradili Madžarskega borca. Szaka je bil eksplozivnejši in natančnejši, predvsem pa aktivnejši. Turk je prejel kar nekaj močni udarcev, a je ostal na nogah do konca dvoboja in v sami končnici poskušal priti do zmage, kar pa mu ni uspelo. Popolno zmagoslavje vzhodnih sosedov pa sta preprečila najizkušenejša slovenska borca. Gregor Smole je prikazal izjemno kombinatoriko udarcev in popolnoma nadvladal čvrstega Bakacsa Dezsa. Smole je, potem ko je pred nedavnim osvojil naslov evropskega prvaka v amaterskem K1, še enkrat dokazal, da spada med najboljše borce v kategoriji do 75 kilogramov tudi med profesionalci. Ko se je dvoboj odmikal proti koncu, je Madžar vse bolj pešal in le še vprašanje je bilo, ali bo prišlo do knockouta ali do soglasne sodniške odločitve.  Dezso je pogumno kljuboval do zadnjega gonga in končno besedo so imeli sodniki, ki so seveda bili soglasni o zmagovalcu.

Vsi, ki so čakali na atraktivni zaključek dvoboja, so prišli na svoj račun v sami končnici večera, ko je Mirko Vorkapić v prvi obrambi naslova IMTL z visokim nožnim udarcem (Yokogeri/side-kick) od zavesti ločil izzivalca Adama Gaala. Gaal je prišel visoko motiviran in željan pasu ter dokazovanja, vendar izkušeni Vorkapić ni dopustil presenečenja. Že v prvi rundi je nasprotnika poslal na tla po seriji ob vrveh. Izzivalec se je postavil na noge, pred še večjimi težavami pa ga je rešil konec prve runde. Tudi v drugi rundi je Mirko kontroliral sredino ringa in nekajkrat zamajal Gaala, ki je po močni desnici znova padel in se po štetju sodnika Germovška vnovič pobral in nadaljeval dvoboj. Zmagovalec je bil pred zadnjo rundo praktično že odločen, saj je Vorkapić zaradi dveh knockdownov imel neulovljivo prednost v točkah. Gaal je vseeno poskušal z nekaj napadi, vendar so vsi končali bodisi v bloku bodisi nekje v zraku, ob tem pa je prejel še nekaj močnih kontra-udarcev. Konec je prišel nekje na sredi tretje runde, ko je Mirko izvedel zanj netipični Yokogeri in povsem presenetil nasprotnika, ki se po močni brci kar nekaj časa ni spravil nazaj na noge. Jean-Claude Van Dammovski zaključek je Mirku prinesel prvo uspešno obrambo naslova prvaka. Mirko bi sicer tokrat moral naskakovati naslov evropskega prvaka, vendar je dogodek zaradi nenaklonjenosti mestnih oblasti potekal v zmanjšanem obsegu, za kar so, poleg požrtvovalnosti Scorpionov, zaslužni sponzorji, ki so s svojim prispevkom omogočili izvedbo tokratnega dogodka.

 Scorpion Gym

Galerija

_mirkovorkapic (1)
_mirkovorkapic (2)
_mirkovorkapic (3)
_mirkovorkapic (4)
_mirkovorkapic (5)
_mirkovorkapic (6)
_mirkovorkapic (7)
_mirkovorkapic (8)
_mirkovorkapic

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava