Na judo turnirju v Zagrebu bronast Matic Seher

30.11.2015 | 08:40

Na judo turnirju v Zagrebu bronast Matic Seher
Na judo turnirju v Zagrebu bronast Matic Seher

Zadnjo novembrsko soboto smo peljali pet članov mlajših dečkov/-ic in starejših cicibank na Kup Like v Zagreb. Ena od posebnosti tekme je, da nas je prvič zastopalo več deklet kakor fantov. Zanimivo dejstvo pa je tudi to, da so od petih nastopajočih kar štirje septembra prestopili iz skupine “male šole juda” v “judo šolo”. Prav tem novincem je v tem obdobju cilj predvsem privajanje na tekmovalno okolje.

Ob prvih stikih z borilnim prostorom so pogosti porazi neizogibni. Ker mlade tekmovalce vzgajamo v duhu telesnega in osebnostnega razvoja, jim damo jasno vedeti, da ta tekmovanja nimajo rezultatskega pomena. Da so otroci takšno klubsko filozofijo sprejeli, kažejo sproščeni in nasmejani obrazi skozi cel tekmovalni dan z zaključkom na večerji.

Matic Seher prestopil veliko stopnico šolanja v judoista

Dobrih pet let je že minilo, odkar je Matic stopil na tatami (blazina za treniranje juda). Na OŠ Brestanica je najprej skozi učenje padanja, prevalov, osnovnih judo tehnik ter igranja borilnih iger razvijal temeljno motoriko. Ko je prestopil v malo šolo juda, se je rad izkazal s pomočjo vrstnikom. Takrat se je srečal tudi s prvimi tekmovanji. Seveda so številni porazi redno izpostavili nekatere slabosti, ki so ga ovirale do boljšega tekmovalnega rezultata. S prestopom v judo šolo se je postopno razvijal in gradil borbo. Bili so trenutki obotavljanja in nesigurnosti. A z vestno udeležbo na treningih in z vzpodbudo družine in prijateljev je prestopil prag, pred katerim marsikdo obupa.

Današnje zmage niso pomenile le trenutek sreče. Pomenile so dosežek, ki je plod vloženega večletnega truda. Način na kateri se je Matic boril kažejo, da je posamezne gradnike borbe sestavil v celoto. Z večletnim sistematičnim delom je zgradil svojim telesnim karakteristikam prilagojen način borbe. Sistem, ki poudarja učenje skozi razumevanje borilne veščine zagotavlja večjo notranjo motivacijo otrok ter z uporabo pravilne tehnike zmanjšuje možnosti kroničnih poškodb.

Rezultati:

U10

Aneja Jeler, brez uvrstitve (0 zmag, 2 poraza) -36kg

Eva Voglar, brez uvrstitve (0, 2) -32kg

U12

Matic Seher, 3. mesto (3, 1) -50kg

Domen Preskar, brez uvrstitve (0, 1) -38kg

Jasmina Hotič, brez uvrstitve (0, 2) +52kg

Spodaj si oglejte video: Matic Seher, borba za tretje mesto

Ivan Širola, Judo klub Krško

Galerija

_zagreb (1)
_zagreb (10)
_zagreb (11)
_zagreb (12)
_zagreb (13)
_zagreb (14)
_zagreb (15)
_zagreb (2)
_zagreb (3)
_zagreb (4)
_zagreb (5)
_zagreb (6)
_zagreb (7)
_zagreb (8)
_zagreb (9)
_zagreb

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava