Brežičani navdušeni nad ponovno uporabo

29.11.2015 | 09:40

Brezplačna menjava uporabnih stvari je zaživela

Brezplačna menjava uporabnih stvari je zaživela

V Komunali Brežice spodbujajo ponovno uporabo rabljenih stvari

V Komunali Brežice spodbujajo ponovno uporabo rabljenih stvari

Javno podjetje Komunala Brežice aktivno in uspešno nadaljuje s projektom »Prinesi – odnesi«. Do sredine novembra so v ponovno uporabo predali že več kot 1.700 kosov uporabnih predmetov in s tem osrečili marsikatero družino, ki je v uporabo brezplačno prevzela povsem uporabne stvari, ki bi drugače končale na smetišču.

Komunala Brežice je junija letos na stojnici pred Občino Brežice občanom predstavila več kot 10 kilogramov raznoraznih uporabnih predmetov, ki vsako leto končajo med odpadki. S tem nazornim prikazom je želelo podjetje spodbuditi prebivalce k razmisleku o lastnih nakupovalnih navadah in nagibih ter o našem napačnem odnosu do stvari in virov, obenem pa jih spodbuditi k odgovornejši, bolj kritični ter preudarni trajnostno naravnani potrošnji.

Kot inovativno in družbeno odgovorno podjetje se zavedajo problematike kopičenja in povečanja odpada z naslova še uporabnih stvari ter se zavzemajo za krožno gospodarstvo. Tako je Komunala Brežice v juniju pričela z brezplačno izmenjavo uporabnih stvari »Prinesi – odnesi«. Uporabniki lahko vsako soboto na tržnici v Brežicah izmenjajo stvari, ki jih več ne potrebujejo, a so še uporabne, s stvarmi, ki so jih prinesli drugi.

Med zavrženimi predmeti se pogosto znajdejo še vedno popolnoma uporabna kolesa, otroški vozički, otroški dodatki in oprema, igrače, knjige, oblačila, gospodinjski aparati in podobno.

Projekt »Prinesi-odnesi« pomeni velik korak k ozaveščanju uporabnikov o pomenu ponovne uporabe stvari in k zmanjšanju količine kosovnih odpadkov v občini Brežice. Vse stvari lahko nekomu služijo še dolga leta, zato si na Komunali Brežice prizadevajo, da občani odvečne stvari prinesejo na tržnico v Brežice na dan izmenjave rabljenih stvari in s tem pomagajo sokrajanom in navsezadnje tudi okolju.

Petra Grajžl
Vodja sektorja splošnih služb

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava