DL: Tudi mladi so radi radioamaterji

28.11.2015 | 12:40

Predsednik Radiokluba Iskra Prekopa Jože Zagorc med pogovorom s kolegi (Foto: R. Ž.)

Predsednik Radiokluba Iskra Prekopa Jože Zagorc med pogovorom s kolegi (Foto: R. Ž.)

Radioklub Iskra Prekopa letos praznuje pol stoletja svojega delovanja. Ob tej priložnosti je na osrednji slovesnosti ob prazniku občine Kostanjevica na Krki prejel zlato listino za uspešno delovanje. Klub je bil uradno ustanovljen 23. maja leta 1965. Skupina mladih prijateljev, ki jih je dr užila tudi ljubezen do te dejavnosti, se je zbrala kar v Kirnovi gostilni na Prekopi. To pa zato, ker drugih primernih prostorov ni bilo. Radioklub Iskra Prekopa je nastal predvsem iz nuje in želje po nemoteni uporabi radijskih valov. V svoje vrste so povabili tudi nekatere tehnike iz bližnje šentjernejske Iskre, po kateri radioklub ime nosi še danes.

Sprva se je zbralo 15 tehnično usmerjenih prijateljev, skozi leta se je število članov  povečevalo. Danes jih imajo evidentiranih preko 80, aktivnih jih je okoli 20. Interes za tovrstno dejavnost so v zadnjem obdobju vsekakor izpodrinile sodobne tehnologije. A se predvsem na podeželju, po besedah predsednika kluba Jožeta Zagorca, v zadnjem času tudi med mladimi znova pojavlja interes za tovrstno druženje in dejavnost. To dokazujejo tudi različna tekmovanja. V letošnjem jubilejnem letu bo radioklub s Prekope gostitelj odprtega jesenskega prvenstva v lovu na lisico oziroma v amaterski radiogonometriji in hkrati 7. mednarodnega srečanja radioamaterjev. Na osrednji prireditvi, ki bo 19. septembra v domačem kraju, pričakujejo preko 50 t ekmovalcev iz več kot desetih sorodnih klubov iz Slovenije in Hr vaške. Gre za športno-tehnično disciplino radioamaterjev, kjer tekmovalci uporabljajo posebne sprejemnike z usmerjeno ant eno, svoje znanje, uporabo kompasa in topografske karte ter sposobnosti osebne iznajdljivosti in hitrosti, da v najkrajšem času odkrijejo vse skrite oddajnike. Med tekmovalci bodo poleg žensk in veteranov tudi mladi, ki bodo tekmovali v pionirskih kategorijah.

Klub ima prostore v svojem domu, ki so ga zgradili pred tremi desetletji. »Takrat je bila solidarnost med ljudmi na vrhuncu. Lahko rečem, da na Prekopi ni bilo hiše, ki ne bi tako ali drugače podpirala naše dejavnosti in pomagala v najtežjih razmerah tudi takrat, ko smo pomoč najbolj potrebovali,« pripoveduje Zagorc.

Dom radioamaterjev, takratni Dom ljudske tehnike, je bil plod solidarnosti vseh članov radiokluba in krajanov Prekope. Pred tem so v okviru radioamaterske dejavnosti ustanovili ser vis s sedmimi zaposlenimi, desetina njihovega dohodka pa je bila namenjena gradnji doma. Zaposleni so se s tem strinjali, saj so imeli zaposlitev v uspešnem podjetju v domačem kraju.

Dom je danes že potreben obnove, zato ga postopoma, po lastnih finančnih zmožnostih obnavljajo.

Članek je bil objavljen v 32. številki Dolenjskega lista, 13. avgusta 2015

R. Žnidar

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

28.11.2015Oceni LF&MFer 

Bravo Jože ! Čestitke !

29.11.2015Oceni vinko54 

Lepo. To me spominja na čase pred 40-i leti ko sem tudi sam bil vnet radijc v YU2CCN in YU3CNO. Takrat smo tudi sami sestavljali naprave in antene in bili nešteto noči s slušalkami na ušesih. Čestitke in 73

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava