DL: Gasilci, ki so »poleteli« v svet

28.11.2015 | 14:15

Štrekljevski gasilci so na slovesnost ob jubileju društva povabili številne gasilske tovariše. (Foto: M. B.-J.)

Štrekljevski gasilci so na slovesnost ob jubileju društva povabili številne gasilske tovariše. (Foto: M. B.-J.)

Bilo je januarja 1935, ko so se na Štrekljevcu odločili, da ustanovijo prostovoljno gasilsko društvo. To so bili časi, ko je bilo še čutiti veliko svetovno krizo. In tudi na Štrekljevcu so v novoustanovljenem društvu začeli iz nič, le s prostovoljnimi prispevki. Kot je na sobotni slovesnosti ob 80-letnici delovanja dejala semiška županja Polona Kambič, je prav po zaslugi vztrajnosti in trdne volje društvo po drugi svetovni vojni hitro napredovalo.

Danes je po županjinih besedah štrekljevsko gasilsko društvo eno najbolje stoječih v občini, ime Semiča pa je poneslo po Sloveniji in svetu. Kako zagnani so bili že ob ustanovitvi, pa pove tudi podatek, da so potrebovali zgolj nekaj mesecev, da so postavili nov dom z lesenim razgledno-sušilnim stolpom. Kot je dejal predsednik PGD Štrekljevec Marko Žugelj, ki je na slovesnosti predstavil prehojeno pot društva, so njihovi gasilci prvo motorno brizgalno ILO kupili leta 1937. V okviru društva je pred drugo svetovno vojno delovala celo dramska skupina. Leta 1985 so predali namenu nov gasilski dom, ob katerem imajo tudi poligon za gasilska tekmovanja.

Danes je v društvu 292 članov, od mladine, članic, operativnih gasilcev, starejših gasilk in gasilcev s Štrekljevca, Podrebri, Kala, Osojnika, Brezove Rebri, Malin in Omote, kjer živi 470 ljudi. Gre za društvo I. kategorije, ki ima usposobljenih 22 članov operativne enote. V povprečju imajo na leto po štiri intervencije.

Štrekljevske gasilce sta vedno spremljala tekmovalnost in želja po čim boljši izurjenosti. Da ohranjajo psihofizično pripravljenost, se udeležujejo in tudi organizirajo gasilska tekmovanja za vse starostne kategorije. Kako uspešni so, priča 500 pokalov v njihovi letos prenovljeni dvorani gasilskega doma. Lahko se pohvalijo, da so sodelovali na vseh šestih gasilskih olimpijadah, kolikor jih je bilo, odkar imamo samostojno Slovenijo. Najbolj so seveda ponosni na 3. mesto, ki so ga leta 2001 osvojili na Finskem. Seveda pa imajo v mislih že naslednjo gasilsko olimpijado, ki bo leta 2017 v avstrijskem Beljaku.

Doslej je bila najuspešnejša ekipa članov B, zadnja leta pa so na belokranjskih in  državnih tekmovanjih uspešni tudi starejši gasilci in gasilke. Vse bolj se uveljavljajo tudi člani A, ki bodo nadomestili ekipo članov B. Tekmovalno ekipo je na slovesnosti ob jubileju še posebej pohvalil predstavnik Gasilske zveze Slovenije Marjan Šmalc, ki je med drugim dejal, da je danes vse manj požarov, a toliko več tehničnih intervencij, pri katerih sodelujejo tudi gasilci, za kar pa je potrebnega veliko znanja.

Na slovesnosti so predali namenu tudi novo gasilsko vozilo GVZ-1 za potrebe Gasilske zveze Semič, ki pa ga bodo uporabljali tudi gasilska društva in civilna zaščita.

Članek je bil objavljen v 32. številki Dolenjskega lista, 13. avgusta 2015

M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava