Gorenjski sod - za šparovne Gorenjce narezek pod steklom

27.11.2015 | 13:05

Gorenjski sod - za šparovne Gorenjce narezek pod steklom

Ob praznovanju 4. rojstnega dne našega Iana v Trebnjem mi je g. Meglič, lastnik gostilne, potem, ko je izvedel, da sva z Marjanco iz Bohinja, ponudil tudi Bohinca. Mislil sem, da se šali, pa je prinesel originalno steklenico Bohinc 2014, tretja Bohinjska ljubiteljska trgatev.

Po barvi je nežen rose, suho vino 11% vol., z vonjem po izabeli, nežno kiselkast, svež. Na etiketi so ob strani poimensko imenovani vsi »dobavitelji« domače trte, skupno 29 imen ( Rozman, Trpič, Jesenko, Odar … Smukavec in Gorišek).

In kako pride to dragoceno vino, katerega je letno pridelano slabih 200 do 300 l , v Trebnje??

3. Bohinjsko trgatev so vrli Bohinjci peljali na prešanje in kletarjenje k Prahu, Velike Malence (prejšnja leta v Brežice). Na poti jih je v Trebnjem zagrabila žeja, pa so se ustavili v gostilni Meglič. Isto se je zgodilo na poti nazaj in tako je z leti nastalo prijateljstvo med g. Megličem in Bohinjskimi »vinarji«. V spomin so mu podarili nekaj dragocenega vina, ostanek pa pripeljali v Bohinj in potopili v jezero na zorenje (da se ne bi prehitro popilo!). Žeja po domačem vinu je v Bohinju huda, pa še inšpektorji so za vratom!

Ko je tako g. Meglič spoznal Bohinjce (šparovne Gorence je poznal že od prej) in videl, da niso navajeni ob pijači tudi nekaj pojesti v obliki narezka kot veseli Dolenjci, si je domislil Gorenjski sod. Tako lahko vrlim Gorenjcem ponudi cviček z narezkom kar na hrastovem sodu. V sredini ima sod pod debelo stekleno ploščo, na prtičku, nameščen narezek s klobaso, kruhom in orehi, vse lepo osvetljeno. Če bi se nekdo zelo jezil, da ne more zgrabiti klobase, so ob robu mize nameščeni trdni ročaji, za katere lahko čvrsto poprime, dokler huda želja na poneha. Lepo se okrepča ob pogledu na mesnine, plača pa le popito vino. Tako so vsi zadovoljni in se odpeljejo naprej.

Smeha je bilo dovolj, kot vidite na sliki. In to je bil tudi cilj vrlega gostinca g. Megliča. Gostilno vsakomur toplo priporočam.

Lep zimski pozdrav iz Bohinja,

Egon

Galerija

sod (1)
sod (2)
sod (3)
sod (4)
sod

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava